|
|
|
|
|
|
|
|
|
Article del bloc de TomasM-Porta
|
|
|
LA CALÇOTADA NO ES ORIGINÁRIA DE VALLS O CALÇOTADA A LA CASETA (2010)
dimarts 23/mar/2010 - 07:31 829 7
Un dels complexes d’inferioritat d’aquest país es demostra en l’obstinació que sentim per pintar quelcom al món. No en tenim prou amb haver fet coses importants, sinó que volem que tothom ho sàpigui. Que tothom reconegui el nostre geni. Que tothom es convenci que Catalunya és l’eix al voltant del qual gira el món.
Aquesta actitud malaltisa ens porta des de insistir en que nosaltres vàrem descubrir Amèrica a pensar que som la primera font del Dret Internacional passant per estar convençuts que àpats tan universals i ancestrals com els calçots són un invent català.
De la mateixa manera que la gent de la Conca de Barberà s’obstina en voler-nos convèncer que Sant Jordi era montblanquí, la gent de l’Alt Camp s’obstina en que l’inventor dels calçots va ser el vallenc Xat de Benaigues.
Es patètic.
Se sap que la ceba no nasqué precisament a Valls sinó a l’Àsia Central. I que fou portada a Europa en temps dels grecs i els romans pels mercaders. Potser els catalans que són de la ceba pensin que aquest vegetal va néixer a casa nostra. No. Es, pel cap baix, mongol. I si no que mirin els llibres d’història natural que ho expliquen.
El llibre de Mossén Joan de Déu Arbós i Malamata “El veritable orígen del calçot” explica amb pèls i senyals que foren els turcs els que per primera vegada foren capaços de transformar la ceba comú en la “ceba calçada” que va esdevenir, per abreviació del llenguatge, “calçot”.
Una vegada descobet el calçot és cert que els otomans se’l cruspien en l’amanida o cru i que no fou fins al segle XV que a una vila de Sèrbia, uns pagesos, van decidir coure’ls en una mena de concurs gastronòmic de l’època. Aquesta cocció donà origen al plat tradicional de més anomenada serbi: el Xrostrioc.
Pel que fa a la salsa dels calçots Mossén Arbós ens explica que tampoc no és d’origen català, malgrat que, com és natural, la seva fabricació amb productes del país li ha donat una personalitat més o menys pròpia. Però una cosa és ser l’inventor d’un producte i una altre crear-ne un derivat arrossegats per la matèria prima que s’utilitza.
L’origen de la salsa dels calçots és albanesa. I el seu nom original és “drispjov”. I data del segle XVIII. Aquesta salsa originàriament no es feia servir amb els calçots sinó que es feia servir per acompanyar carns i peixos i fins i tots les excel.lents verdures de la cuina albanesa. Fou justament en un àpat d’un dia de Quaresma en que quedaren unides per sempre la salsa dels caçots i els calçots.
Aquell matrimoni va esdevenir ferm i es va anar per les dues bandes de la Mediterrània com una immensa taca d’oli fins arribar a Catalunya al segle XIX, en plena Reinaixença i, per tant, lluita per tal de recuperar o inventar la nostra història i la nostra autoestima com a poble.
Llavors Valls semblava el lloc idoni per agafar aquella torxa i el va agafar i tots plegats vàrem quedar convençuts que el calçots eren una cosa nostra quan, en realitat, ens és tan aliè com la cervesa, la vichisoise o els búfals.
Sort que hi ha una série d’humanistes i historiadors catalans que posen les coses als seus llocs i ens estimen a autoestimar-nos pel que som i no pel que pensem que són i són fins i tot capaços de posar el seu lloc els calçots.
|
|
|
|
|
|
|
Escriu articles al teu bloc
|
|
|
|
|
Comentaris sobre aquest article |
|
|
|
pixapins |
MATITZEM!!!
Tuesday, March 23rd 2010, 10:03 AM
Persi, m´agrada com escrius, xato...i amb això no voldría que hi hagués cap mal rotllo entre tu i jo...però hi ha un tema que més valdría que t´informéssis bé abans de dir "patètics" a la bona gent de la Conca de Barberà. Desqualificar és molt fàcil...però desde la ignorància sí que resulta patètic... M´explico:
M´agradaría que em demostréssis d´ón treus tú, que els de la conca diuen que Sant Jordi era Montblanqui ( Fins i tot a Anglaterra és un dels seus patrons... )Veuràs , en cap moment en la LLEGENDA (mira si us plau al diccionari el significat de llegenda...)diu que Sant Jordi era Montblanqui. S´explica que l´escrit més antic que s´ha trobat en llengua catalana i que fa referència a aquesta LLEGENDA tant bonica i tant nostre, sitúa la història de Sant Jordi i el Drac a Montblanc. No diu en cap moment que els "patètics" montblanquis se´l fàcin seu. Al contrari, SEMPRE se´n parla d´ell com un "foraster"...potser éra anglès!!!! Vés a saber..però com que és una LLEGENDA.... Ni el drac...que també és un animal LLEGENDARI. I si us plau, repeteixo, no voldría que hi hagués mal rotllo...jo sóc nou aqui i no voldria liar-la... però amb això no puc... com sempre...l´insult és el més fàcil recurs per enfatitzar o dotar de més contundència una afimació. I si de veritat t´interessa averiguar la veritat, com tant bé t´has documentat amb el tema dels calçots... aqui et deixo aquest link oficial i em dius si us plau ón diu que els "patètics" montblanquins es pensen ( algún fumats potser si...) que Sant Jordi éra de la Conca.
http://www.setmanamedieval.org/llegenda.php
També trobo patètic les ganes que hi han de destrossar en comptes de analitzar objectivament. De la mateixa manera també m´agradaría saber d´ón has tret que la gent de Valls ( hi deus tenir una fixació en aquella zona, ja que disten montblanc de Valls uns 15 km...), diguin que el calçot és un "invent" català o de Valls... el que potser sí que es van inventar és la "calçotada" tal i com la coneixem... no la ceba... en quant al romesco o la salsa de calçots (que no és el mateix...) és evident que tampoc deu ser un "invent " català, però potser els ingredients en les seves proporcions i fets com es fan si!!!! Recorda que la famosa TORTILLA DE PATATAS, tant española o tant peninsular, que potser és un tema que t´escau més simpàtic que no la catalana...si no fós pel americans no existiría... al igual que la cervessa.. a veure si surt un alemany, irlandès, anglès, belga, txec o el que sigui que hi ha bona cervessa que negui aquest mèrit al poble egipci.
Per Sant Jordi!!!!! Regalem roses i no insults, si us plau!!!
|
|
|
|
|
Escriu el teu comentari per aquest article |
|
|
|
|
Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris
| Registra't |
|
|
|
|