Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

TomasM-Porta ha escrit 1727 articles i te 8011 comentaris. L'últim article ha estat fet el 14/06/16

perfil de'n(na) TomasM-Porta | àlbum de fotos de'n(na) TomasM-Porta

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de TomasM-Porta

Espai
 

Agora II

Data dimecres 13/gener/2010 - 03:59 Icona 808 Data 12

La bruixa – puta Hipitia i Sant Cirili:

Vejam que diu la Wilkipèdia d’Hipatia:
“Nascuda entre el 355 i el 370 dC a Alexandria fou una filósofa i mestra neoplatónica grega natural d’Egipte que va destacar en els camps de les matemàtiques i l’astromia, membre i líder de l’Escola neoplatónica d’Alexandria a començaments del segle V.

Seguidora de Plotí, va conrear els estudis lógics i les ciències exactes, portant una vida ascètica. Va educar una selecta escola d’aristòcrates cristians i pagans que després ocuparen alts càrrecs, destacant-se entre ells el bisbe Sinesi de Cirene –amb qui va mantener una important correspondencia-, Hesiqui d’Alexandria i Orestes, prefecte d’Egipte en el momento de la seva mort.

Filla i deixebla de l’astrònom Teó, fou la primera dona matemática de qui es té noticia raonada i detallada. Va escriure sobre geometría, àlgebra i astronomía, va millorar el disseny dels primitius astrolabis –instruments per a determinar les posicions dels estels al cel – i va inventar un hidròmetre.

Va morir força gran, als 45 o 60 anys ( depenent de quina sigui la data correcta del seu neixement ), linxada per una turba de cristians. El seu assassinat es va produir en el marc de la hostilitat cristiana envers el declinant paganisme i les lluites polítiques entre les diferents faccions de l’església, el patriarcat alexandrí i el poder imperial, representat a Egipte pel prefecte Orestes, exalumne de la filósofa. Sòcrates Escolàstic, l’historiador més proper als fets, afirma que la seva mort fou causa de “no poc oprobi” pel Patriarca Cirili i l’Església d’Alexandria i fonts posteriors, tan paganes com cristianes, li atribueixen directament el crim, pel que molts historiadors consideren probada o molt probable l’implicació de Cirili, si bé el debat al respecte continua obert.

…Entre els cristians corria el rumor que la causant de discordia entre Cirili i Orestes era l’influent Hipatia, amiga i consellera del seu exalumne i, presumiblement, oposada als abusos del poder religiós. En plena Qüaresma un grup de fanàtics es va llençar sobre el carruatge de la filòsofa, la colpejaren i l’arrossegaren per tota la ciutat fins arribar al Cesareu, magne temple edificat per August després de la seva victoria sobre Marc Antoni i convertit en la catedral d’Alexandria. Allà, després de despullar-la, la van colpejar amb rajoles fins desquartizar-la. Les seves restes foren passejades per la ciutat fins un lloc anomenat el Cinari on els van incinerar…

El seu carácter singular de dona entregada al pensament i l’ensenyament en plena Tardoantiguitat, la seva fidelitat al paganisme en el momento més àlgid del catolicisme teodosià com a nova religió de l’estat i la seva mort a mans de cristians li han donat gran fama. S’ha convertit en un veritable mite; des de l’època de l’Il.lustració se la presenta com una mártir de la ciencia i símbol de la fi del pensament clàssic davant l’avenç del cristianisme. Malgrat tot, en l’actualitat es destaca que el seu assassinat fou excepcional i que l’escola neoplatónica alexandrina va perdurar fins el segle VII.

Per la seva bana, els moviments feministes la han reivindicat com a paradigma de dona alliberada, fins i tot sexualment, malgrat que, segons la Suda, va estar casada amb un altre filosof –anomenat Isidor- i es va mantenir verge. També se l’ha associat amb la Biblioteca d’Alexandria, si bé no hi ha cap referencia que les vinculi: es creu que aquesta biblioteca va desaparèixer en un momento incert del segle III om potser del IV i la seva sucesora, la Biblioteca-filla del Sarapeu fou expoliada l’any 391.”

Vejam el que diu la Vilkipèdia de Sant Cirili, que es el dolent de la pel.lícula:
“…successor del seu oncle al front del patriarcat alexandrí, el seu episcopat va continuar la seva ferotge lluita de poder entre les seus d’Alexandria i Constantinobla, però, a més, es va caracteritzar per un nou augment de la presió contra pagans, heretges i jueus ( després de la calma dels darrers anys del patriarcat del seu oncle ) i els seus problemes amb el poder imperial. Només accedir al tro de Sant Marc va perseguir els novicians (malgrat la existència d’un edicteimperial de tolerància envers ells) i va animar una série de motins antijueus aconseguint expulsar-los de la capital egípcia. Això va generar una amarga tensió entre el Patriarcat i el representant del poder imperial, el prefecte Orestes.

L’any 415 ó 416 una turba de cristians va assassinar a la cèlebre filósofa Hipatia, mestra del prefecte Orestes. Per això, durant molts segles s’ha acusat Cirili de ser el principal responsable d’aquesta mort, malgrat que no hi ha una certeza sobre això. El propi Cirili va criticar els alexandrins pels seu carácter violent a l’homilia pascual de l’any 419

Cirili fou una figura de relleu per el desenvolupament teològic dels seus escrits, especialmente per la seva defensa de l’unió entre la divinitat i la humanitat de Jesús, en front de la tesis de Nestori, que a l’any 428 esdevingué cap de la seu de Constantinobla. Cirili va aprofitar l’error dogmàtic de Nestori per a fer-lo fora de la seva seu. Va participar activament al Concili d’Efés (431) convocat per l’emperador Teodosi II. Cirili va obrir les sessions amb els 154 bisbes del seu partit sense esperar a que arribèssin els bisbes antioquins, servint-se de nombrosos suborns durant tot el procés. Els seus regals estigueren tan sortits de rosca que, de fet, va aconseguir que l’emperador Teodosi II, en principi contrari a Cirili, cambiés de parer i acabés per deposar i desterrar el seu rival dogmàtic.”

Aquest angelet es sant de les esglésies católica, ortodoxa i copta i fou nomenat doctor de l’església pel Papa Lleó XIII ni més ni menys que l’any 1882…
L’escena final de la pel.lícula, en la que es veu Hipatia morta per un antic esclau a qui ella havia donat la llibertat i s’havia convertit al cristianisme – enamorat d’ella la mata per tal que no senti el dolor de les pedres quan la lapidin – es molt, molt emotiva. Veure una dona sàvia, bona, culta, intel.ligent lapidada per una colla de fanàtics, ignorants, rabiosos ens colpeix l’ànima.

I el més curiós és que, quan tornes a casa després de veure la película penses que, qui surt perdent en aquestes històries, en realitat, més que aquests sants laïcs, és el poble, aquest monstre descelebrat que es deixa manipular amb una facilitat asombrosa i, es clar, no pots deixar de pensar de pensar en “L’Enemic del poble” d’Ibsen o en que tan Hitler com Mussolini arribarin al poder democràticament.

c) Per què tant sovint el fanatisme venç la raó?

El perquè el fanatisme venç sovint la raó em sembla fácil de determinar. El fanatisme és simple. Planteja una solució dels problemes. No cal que ningú no es trenqui el cap pensament. A més, deixa clar que els fanàtics són els bons i els altres són els dolents causant de totes les desgràcies que pateixen els que no ho són. Els fanàtics pensen que tots els mitjans són vàlids per desfer-se dels que els hi causen el mal, és com si lluitèssin contra una mena de dimoni contra el que no només no cal fer cap concesió, sinó que simplement fer-la és pecaminosa. Aquestes orelleres mentals són una arma d’una força extraordinària, ja parlem dels espartans, dels romans, dels víquings, dels cristians, dels nazis o dels musulmans.

Enfront del fanàtics els ciutadans raonables són un oceà de matissos. Matisos de tota mena. Matisos sobre la veritat dels seus pensament, matissos sobre la legitimitat de la guerra, matisos sobre la necessitat de combatre, matissos sobre el sentit de la vida...Tot això els fa lúcids a nivell filosòfic i sapiencial però els fa febles a nivell militar perquè, finalment, només els mercenaris s’apunten a l’exèrcit que ha de defensar la seva societat. Va passar a l’exèrcit romà i passa a l’exèrcit americà. Les classes més o menys afavorides deixen de ser patriotes i volen viure bé i pagar per tal que els extrangers els hi treguin les castanyes del foc.

Jo parteixo de la teoria que qualsevol civilització neix amb un punt desmesurat d’idealisme que fa que la gran majoria de ciutadans treballin en una direcció i aconsegueixin grans conquestes, però a mesura que va passant el temps la lucidesa duu a aquests mateixos ciutadans a esdevenir massa raonadors, es a dir, a entendre que la glòria de la pàtria o de la religió no els aporta la felicitat i que aquesta felicitat la troben a través dels béns i comoditats materials i, és clar, com més materialistes i hedonistes ens tornem, menys disposats estem a agafar una metralleta per defensar la democràcia o la pàtria.

Potser, en el fons, l’únic que ens faria sortir al carrer és que algú ens volés privar del nostre béns materials, que és exactament el que va passar a la guerra civil on les classes mitjanes van percebre –equivocadament o no- que estaven a punt de prendre-li el que era seu.

No sé. Potser avui en una guerra d’aquella mena només lluitarien els inmigrants. Es clar que després de la guerra el que passaria és que els immigrants es fessin amb el poder, exactament com va passar a Roma.

Es una putada però com més benestar, més lúcids i com més lúcids, més decadents. Com més malestar, més fanàtics i com més fanàtics més floreixents. Si Déu fos raonable això sembla que hauria d’anar al revés...
Revisió familiar:

Aconsegueixo convèncer la meva filla gran per anar a veure la pel.lícula. No ho aconsegueixo amb la meva filla petita que es queda a casa enganxada amb el canal Disney ni amb la meva dona que està fent els informes de finals de trimestre.

La primera pregunta que em fa la meva filla, al sortir del cinema, és sobre Gabon, l’esclau enamorat d’Hepatia i que la mata abans que els altres cristians la maltractin. Li explico, que a la majoria d’obres de reconstrucció històrica és crea un personatge de ficció per relligar la trama. O sigui que no hi va haver cap esclau enamorat d’Hepatia i, en tot cas, no existí ningú que la lliurés del seu martiri.

Després la meva filla em pregunta si el que explica la pel.lícula és veritat. Jo li contento que per saber la veritat de qualsevol persona hauríem de veure una pel.lícula que durés el mateix que el que va durar la seva vida i ens permetés introduir-nos en els seus pensaments, somnis, inconscient, etc...L’obra –que és una obra d’art perquè aconsegueix emocionar-nos- ens dóna la visió subjectiva no només d’una persona que vol atacar l’aconseguiment del poder dels cristians, sinó la seva pròpia visió d’aquesta visió crítica. Es a dir, els autors hauran anat a les fonts i hauran triat les que més els hi hauràn quadrat amb les seves tesis prèvies, de la mateixa manera que n’haguéssin triat unes altres si haguèssin volgut demostrar que Hepatia era la dolenta i Cirili el bo.

Li continuo explicant a la meva filla que, per a mi, la història no és una ciència – fet i fet gairebé res no és una ciència per a mi – sinó una obra d’art en que l’estètica és fonamental, en el sentit que ens vol emocionar i convèncer per tal que combreguem amb la manera de pensar del historiador. Això explica, per exemple, que la Història de Catalunya de Rovira i Virgili i la de Ferran Solvedila –dos autors catalanistes- sigui diferent pel tarannà clacsicista del primer i romàntic del segon i ambdues siguen diferents de la de Jaume Vicents i Vives, que té una visió més espanyolista; qui té raó, qui explica la veritat? Depén de quina raó o quina veritat vulguis triar.

L’endemà de veure la película ve a casa a dinar la meva padrina. Es una cristiana de missa diària i està escandalitzada amb la película. Els seus arguments són que s’ha fet amb fons públics, que ha ocupat els cines més importants de Barcelona, que en comptes de rodar-se a Alexandria es va rodar a Malta i que Hepatia, quan va morir, no era la jove bonica que ens mostra el film sinó una vella lletja de 60 anys.

Els seus tres primers arguments són veritat i el segón és possible, però això no fa la película ni millor ni pitjor. Ella –la meva padrina- és incapaç de judicar el valor estètitc de la película perquè s’hi critiquen durament els cristians i per a ella això és previ a qualsevol altre consideració. I en el fons torna a tenir raó: pensar que un sant de l’església fou un assassí deu ser pecat, no?



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
siddharta

crec que ...

Date Wednesday, January 13th 2010, 3:02 PM

si et vas a gastar un fotimeeeeé de calers com el sr Amenabar i per posar un exemple la protagonista ha nascut a Alexandria, no pot tenir la pell blanca com el paper, en un país que 5 minuts al sol i et quedes com el Denzel Washington ...

Spacer

Picture
cetic

hostia...

Date Wednesday, January 13th 2010, 12:12 PM

ara entenc perque es fan tantes pelis de ficcio tu.....per no aguantar els historiadors xD

Spacer

Picture
siddharta

el decorat

Date Wednesday, January 13th 2010, 7:25 AM

parla de rigurositat:
Havent els millors egiptòlegs del món a la península ( com de cultura sumeria en són els ianquis, de fet, crec que va ser una de les raons per invair Irak, l'espoli del museu de Bagdad, mira el què et dic ) és un PECAT !

Spacer

Picture
TomasM-Porta

Jo no he estat a Egipte

Date Wednesday, January 13th 2010, 7:14 AM

cosa que es veu que es una avantatge.

Tu has vist Aïda?

L'importància d'una obra dramàtica recau bàsicament en el decorat?

Quina opinió tens de Cirili i Hipatia?

Spacer

Picture
siddharta

Per mi

Date Wednesday, January 13th 2010, 6:38 AM

si una persona és capaç de posar allò a escena, ho perd tot ...

Spacer

Picture
siddharta

1 minut !

Date Wednesday, January 13th 2010, 6:31 AM

Amb aquells decorats !
I hauria marxat !
Tu has estat a Egipte Persi ?

Spacer

Picture
cetic

bueno...

Date Wednesday, January 13th 2010, 6:29 AM

erratica de moment el argument mes interessant per veure-la es el que m'has dit tu...pero fins que no estigui amb la versio dvd per internete no em gastu un duru amb cultura....a la salud del ramoncin!!!

Spacer

Picture
TomasM-Porta

Erràtica i Sid

Date Wednesday, January 13th 2010, 6:21 AM

Jo l'he vist dues vegades i la veuré unes quantes més. Vaig portar a la meva filla a veure-la.

Sid, em sorprén la teva visió de la película. Si és històrica o no és el menys important. Es com voler comprobar la historicitat de les obres històriques de Shakespeare. L'important és si t'emociona o no. I tu no ho saps perquè no vas ser capaç de veure-la tota. O, més ben dit, et vas emocionar tant que només vas aguantar deu minuts. Ara faria una crítica més dura, però no

Spacer

Picture
siddharta

ah ...

Date Wednesday, January 13th 2010, 6:13 AM

esteu parlant d'historicisme ... jo en tot cas el mèrit que li veig és l'enfocament molt original que dóna al binomi cristians / romans ( vist des de la perspectiva d'un gai que equipara cristianisme = Papa de Roma ) i alguns jocs de càmara, per la resta crec que es perd i fa perdre ... temps i diners.

Spacer

Picture
erratica

jo vaig sortir del cinema

Date Wednesday, January 13th 2010, 6:09 AM

amb una ràbia continguda, un nus a la gola i moltes ganes de plorar.... ohhh quin maravellós retrat de com la religió comença a ofegar a la ciència... i així fins a l'actualitat, amb les cèl.lules mare o les investigacions amb embrions.....
No se si era molt fidel a la realitat però quina dona, quina cièntifica, voltada això si d'homes impresentables...
Cetic, si no l'has vista ves-hi, si mes no per poder-me contradir....

Spacer

Picture
siddharta

vaig marxar del cine !

Date Wednesday, January 13th 2010, 4:38 AM

d'aquesta, de Titànic, de Kill Bill, de La vida es bella ...

:)

Spacer

Picture
cetic

Agora 2?

Date Wednesday, January 13th 2010, 4:06 AM

Cara'm cada dia son mes rapid amb aixo de fer segones parts xD

Bueno en vista de la de coses que has trobat a la peli al final me la faras veure....bueno quant estigui amb bona qualitat i gratuitat internautica clar...

Ah!...aixo de la padrina (per cert molt entranyable aixo de tenir una padrina catolica de misa diaria.....)...pos digali que tranquila que els llibres de historia son una sarta de mentides, lliureinteroretada i manipalada nomes es un residu que ens dona a intuir un passat que ningu mai ja sabra com va ser.

Vamos que un director modifiqui la historia quant el original es de dubtosament veridic...que mes dona?

Li pots comentar que la Biblia es una obre de ficcio de pas.....

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per TomasM-Porta? Aquí son els últims articles.

 
Bullet ELS CIUTADANS COM NOSALTRES
  Data 14/06/16 Icona 3862 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LES DONES SÓN MILLORS
  Data 13/06/16 Icona 1928 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LES CUP.
  Data 09/06/16 Icona 1895 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet L’AJUNTAMENT ANTISISTEMA
  Data 02/06/16 Icona 1900 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ÀUSTRIA A PUNT DE TENIR
  Data 27/05/16 Icona 1832 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA BATLLESA COLAU I
  Data 26/05/16 Icona 1905 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet PERO LA BATLLESA COLAU
  Data 25/05/16 Icona 1953 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ARS MARINA TROBANDI
  Data 25/05/16 Icona 1984 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet APOLOGIA DEL DISPENSARI
  Data 17/05/16 Icona 1870 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet CDC VERSUS ERC
  Data 13/05/16 Icona 1856 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet I ELS REFUGIATS DEL
  Data 12/05/16 Icona 1915 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet S’HAN D’APUJAR ELS
  Data 11/05/16 Icona 1799 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet NOVES ELECCIONS AL REGNE
  Data 10/05/16 Icona 1862 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet PER LA RENDA NO DONARÉ
  Data 09/05/16 Icona 1932 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet PUNT I FINAL
  Data 27/04/16 Icona 1923 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet JOHAN CRUYFF IN MEMORIAM
  Data 01/04/16 Icona 1904 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet RAJOY FA BO SANCHEZ
  Data 14/03/16 Icona 1871 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA BROMETA DE RÀDIO
  Data 09/03/16 Icona 1853 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet CARME FORCADELL, PRESIDENTA
  Data 02/03/16 Icona 1987 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DEMOCRÀCIA DIRECTA
  Data 01/03/16 Icona 1888 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DOLORS MIQUEL PROVOCANT
  Data 25/02/16 Icona 1913 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet MURIEL CASALS IN MEMORIAM
  Data 25/02/16 Icona 1844 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SON DEMOCRÀTIQUES LES
  Data 16/02/16 Icona 1893 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL MAGISTRAT ISMAEL
  Data 15/02/16 Icona 1950 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet SOBRE EL NOU GOVERN
  Data 11/02/16 Icona 1907 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet JO VOTARIA A FAVOR D’UN
  Data 10/02/16 Icona 1834 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PERÒ QUE COI HA FET
  Data 08/02/16 Icona 1847 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL FINANÇAMENT IRREGULAR
  Data 26/01/16 Icona 1933 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet L’ADÉU –O L’ARREVEURE
  Data 25/01/16 Icona 1881 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet PERQUÈ CREC QUE CONVERGÈNCIA
  Data 21/01/16 Icona 1778 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet A SANT DE QUÈ LA GENERALITAT
  Data 20/01/16 Icona 1927 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet NO PODEN HAVER LLEIS
  Data 19/01/16 Icona 1860 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LADRAN, LUEGO CAVALGAMOS
  Data 13/01/16 Icona 2000 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet AL.LELUIA, TENIM PRESIDENT!!!!
  Data 11/01/16 Icona 1812 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SUBASTES FRATICIDES
  Data 07/01/16 Icona 1934 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet CONTRA ARTUR MAS
  Data 05/01/16 Icona 1954 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS SOCIALISTES ES VAN
  Data 29/12/15 Icona 1862 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet TRIA CARMINA NATIVITATITS
  Data 28/12/15 Icona 1824 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS DE LES CUP SON UNS
  Data 28/12/15 Icona 1794 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet TRIA CARMINA NATIVITATITS
  Data 24/12/15 Icona 1895 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet TRIA CARMINA NATIVITATITS
  Data 23/12/15 Icona 1807 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SESDEVINDRAN LES REVOLUCIONS
  Data 22/12/15 Icona 1834 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS RESULTATS DE LES
  Data 21/12/15 Icona 1866 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet HEM DE CELEBRAR AQUESTA
  Data 10/12/15 Icona 1902 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet EM DONO DE BAIXA DERC
  Data 10/12/15 Icona 1976 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Ttol de l'article
  Data 02/12/15 Icona 1880 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet QUE CONVOQUIN NOVES
  Data 01/12/15 Icona 1876 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet UNA MISSA PER FRANCO???
  Data 23/11/15 Icona 1861 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet ALG ENTN EL QUE EST
  Data 22/11/15 Icona 1966 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA RESULTA QUE ESTEM
  Data 18/11/15 Icona 1739 Data 1 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Gener

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Desembre

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer