|
Sant tornem-hi!
diumenge 19/abril/2009 - 05:50 4406 2
Hola estimats i estimades, avui la cosa va de carxofes, que és el temps i van de conya per desintoxicar el fetge de tanta birra i tant cubata.
És temps de carxofes!
En aquesta ocasió, més que receptes de cuina, el que vull és donar suggeriments per menjar carxofes. Segur que molts ja seran prou coneguts, però sempre hi ha aquell cuiner cuinera primerencs que no els hi estarà de més. Francament, a mi aquesta hortalissa m’agrada amb bogeria. Me’n faig tips! I M’agraden cuinades d’una manera com més senzilla millor. Les carxofes són molt depuratives, un molt bon protector hepàtic i redueixen els nivells de colesterol. Val la pena, doncs, consumir aquestes poncelles tan delicioses per al gust i tan saludables.
Com preparar-les
Les carxofes, bullides amb un bon raig d’oli d’oliva i a córrer, o a la brasa. A Arenys de Munt els pagesos que encara queden (ai, que pocs....) cultiven unes carxofes excel·lents, tendríssimes. Res a envejar a les que es cultiven al Baix Llobregat. Com que són tan tendres, es poden aprofitar molt. Per bullir, n’hi ha prou en partir cada carxofa en quatre trossos, sis si són molt grosses.
Com que no tenim temps cada dia de fer foc de llenya o de carbó a la barbacoa, si volem fer carxofes a la brasa podem coure-les amb un estri de cuina fantàstic: la “xurrasquera” (no és gens car i el trobareu en qualsevol comerç que venguin estris de cuina). Si en compreu una no us en empenedireu. Va de perles per fer carn a la brasa i per escalivar. Partiu les carxofes pel mig, primer les poseu cap per avall, i el cap d’uns 10 minuts cap per a munt. Una mica de sal, una mica de pebre, una mica de vinagre de xerès i un bon raig d’oli. Aneu vigilant i, si queden seques, hi aneu afegint miques d’oli. Son bones sense cap més afegit, però si les acompanyeu amb un bon all i oli fet a mà o amb salsa de calçots, us hi llepareu els dits!
Les carxofes també són delicioses farcint una truita. Talleu-les més aviat fines i les aneu coent tapades i a foc molt lent. Més que fregides i torrades, han de quedar toves. Si, un cop cuites, les poseu sobre paper de cuina que absorbeixi l’oli, les tireu en un bol amb els os ja batuts i ho deixeu reposar un quart o vint minuts, la truita quedarà molt més bona.
Com a guarniment, hi ha una manera de preparar les carxofes que, més que difícil, és entretinguda ... i boníssima! Partiu cara carxofa en sis trossos i les bulliu. Un cop cuites, ben escorregudes, s’enfarinen i es fregeixen en oli abundant. Es posen sobre paper de cuina per retirar l’excés d’oli i es reserven calentes fins l’hora de portar-les a taula.
Delicadeses
Per a guarniment, o fins i tot com a aperitiu, també són molt bones les carxofes xips. Un cop tretes les fulles més dures i tallada la punta, aneu fent làmines molt finetes de la carxofa sencera. Per aconseguir el punt és important coure-les amb fregidora. Poseu les làmines dins la cistella, l’oli ben roent i a dins, dos minuts i fora. Han de quedar ben rosses i fins i tot un pel torrades a les puntes. Es posen en una safata amb paper de cuina al fons perquè absorbeixi l’oli, una mica de sal per sobre, i a taula.
Com a entrant hi dues maneres francament exquisides de preparar les carxofes. La base de totes dues són els cors bullits. Cal eliminar les primeres fulles més dures i, amb un ganivet, anar “pelant” les fulles (com si peléssiu una poma) fins que quedi sencer el cor més tendre de la carxofa. Si hi ha molts estams de la flor a dins, els elimineu amb compte amb l’ajut d’una cullereta. Bulliu els cors de carxofa amb abundant aigua i una mica de sal. Es poden servir de moltes maneres. En proposo dues: freds, amanits amb una vinagreta feta amb un pel de mostassa a l’antiga, un pessic de sal, una proporció (que al final serà a gust de cadascú) de tres cullerades d’oli d’oliva extra verge per una de vinagre de xerès, i ceba tendra i pebrot verd i pebrot vermell picats ben menuts. Calents: es posen en una safata per al forn untada amb una mica d’oli d’oliva, es cobreixen amb beixamel, una mica de formatge ratllat i un rajolí d’oli d’oliva al damunt, i es gratinen.
Bon profit!
|