Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Galzeran ha escrit 51 articles i te 148 comentaris. L'últim article ha estat fet el 19/04/09

perfil de'n(na) Galzeran | àlbum de fotos de'n(na) Galzeran

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Galzeran

Espai
 

Sant tornem-hi!

Data diumenge 19/abril/2009 - 05:50 Icona 4406 Data 2

Hola estimats i estimades, avui la cosa va de carxofes, que és el temps i van de conya per desintoxicar el fetge de tanta birra i tant cubata.

És temps de carxofes!

En aquesta ocasió, més que receptes de cuina, el que vull és donar suggeriments per menjar carxofes. Segur que molts ja seran prou coneguts, però sempre hi ha aquell cuiner cuinera primerencs que no els hi estarà de més. Francament, a mi aquesta hortalissa m’agrada amb bogeria. Me’n faig tips! I M’agraden cuinades d’una manera com més senzilla millor. Les carxofes són molt depuratives, un molt bon protector hepàtic i redueixen els nivells de colesterol. Val la pena, doncs, consumir aquestes poncelles tan delicioses per al gust i tan saludables.

Com preparar-les

Les carxofes, bullides amb un bon raig d’oli d’oliva i a córrer, o a la brasa. A Arenys de Munt els pagesos que encara queden (ai, que pocs....) cultiven unes carxofes excel·lents, tendríssimes. Res a envejar a les que es cultiven al Baix Llobregat. Com que són tan tendres, es poden aprofitar molt. Per bullir, n’hi ha prou en partir cada carxofa en quatre trossos, sis si són molt grosses.

Com que no tenim temps cada dia de fer foc de llenya o de carbó a la barbacoa, si volem fer carxofes a la brasa podem coure-les amb un estri de cuina fantàstic: la “xurrasquera” (no és gens car i el trobareu en qualsevol comerç que venguin estris de cuina). Si en compreu una no us en empenedireu. Va de perles per fer carn a la brasa i per escalivar. Partiu les carxofes pel mig, primer les poseu cap per avall, i el cap d’uns 10 minuts cap per a munt. Una mica de sal, una mica de pebre, una mica de vinagre de xerès i un bon raig d’oli. Aneu vigilant i, si queden seques, hi aneu afegint miques d’oli. Son bones sense cap més afegit, però si les acompanyeu amb un bon all i oli fet a mà o amb salsa de calçots, us hi llepareu els dits!

Les carxofes també són delicioses farcint una truita. Talleu-les més aviat fines i les aneu coent tapades i a foc molt lent. Més que fregides i torrades, han de quedar toves. Si, un cop cuites, les poseu sobre paper de cuina que absorbeixi l’oli, les tireu en un bol amb els os ja batuts i ho deixeu reposar un quart o vint minuts, la truita quedarà molt més bona.

Com a guarniment, hi ha una manera de preparar les carxofes que, més que difícil, és entretinguda ... i boníssima! Partiu cara carxofa en sis trossos i les bulliu. Un cop cuites, ben escorregudes, s’enfarinen i es fregeixen en oli abundant. Es posen sobre paper de cuina per retirar l’excés d’oli i es reserven calentes fins l’hora de portar-les a taula.

Delicadeses

Per a guarniment, o fins i tot com a aperitiu, també són molt bones les carxofes xips. Un cop tretes les fulles més dures i tallada la punta, aneu fent làmines molt finetes de la carxofa sencera. Per aconseguir el punt és important coure-les amb fregidora. Poseu les làmines dins la cistella, l’oli ben roent i a dins, dos minuts i fora. Han de quedar ben rosses i fins i tot un pel torrades a les puntes. Es posen en una safata amb paper de cuina al fons perquè absorbeixi l’oli, una mica de sal per sobre, i a taula.

Com a entrant hi dues maneres francament exquisides de preparar les carxofes. La base de totes dues són els cors bullits. Cal eliminar les primeres fulles més dures i, amb un ganivet, anar “pelant” les fulles (com si peléssiu una poma) fins que quedi sencer el cor més tendre de la carxofa. Si hi ha molts estams de la flor a dins, els elimineu amb compte amb l’ajut d’una cullereta. Bulliu els cors de carxofa amb abundant aigua i una mica de sal. Es poden servir de moltes maneres. En proposo dues: freds, amanits amb una vinagreta feta amb un pel de mostassa a l’antiga, un pessic de sal, una proporció (que al final serà a gust de cadascú) de tres cullerades d’oli d’oliva extra verge per una de vinagre de xerès, i ceba tendra i pebrot verd i pebrot vermell picats ben menuts. Calents: es posen en una safata per al forn untada amb una mica d’oli d’oliva, es cobreixen amb beixamel, una mica de formatge ratllat i un rajolí d’oli d’oliva al damunt, i es gratinen.

Bon profit!



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
misselvis

hola

Date Monday, April 20th 2009, 4:51 PM

que taaaaal!!!! doncs gràcies per les receptes, a mi m'agraden fregides a la paella no tinc xurrasquera ni fregidora, estan molt bones pero em queden molt olioses, he de millorar i aquestes enfarinades tenen bona pinta, a veure si em surten, petonets!!!

Spacer

Picture
traginer

Gràcies noia

Date Sunday, April 19th 2009, 7:32 AM

Per cert, tens raó. Fa anys que faig servir una xurrasquera, i em va molt bé.

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Galzeran? Aquí son els últims articles.

 
Bullet Holaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas!
  Data 15/04/09 Icona 1219 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola
  Data 06/12/08 Icona 1699 Data 9 comentari/s  
Spacer
Bullet A taula hi falta gent!
  Data 20/10/08 Icona 1729 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/10/08 Icona 1272 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Ideal per a refredats
  Data 09/10/08 Icona 2022 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula
  Data 06/10/08 Icona 1436 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 08/09/08 Icona 1319 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula
  Data 07/09/08 Icona 2111 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet Més recomanacions
  Data 06/09/08 Icona 1555 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Amb retard
  Data 06/09/08 Icona 1293 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Jo diria que és això...
  Data 28/08/08 Icona 1448 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 27/08/08 Icona 1403 Data 10 comentari/s  
Spacer
Bullet Visca, visca, visca
  Data 13/08/08 Icona 1352 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet L'estiu a Barcelona
  Data 07/08/08 Icona 1522 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 04/08/08 Icona 1416 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Animalons preciosos
  Data 02/08/08 Icona 1309 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula promesa
  Data 28/07/08 Icona 1322 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Moments especials
  Data 28/07/08 Icona 1309 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 25/07/08 Icona 1404 Data 7 comentari/s  
Spacer
Bullet El núvol blanc
  Data 22/07/08 Icona 1345 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Dedicat a la Campeta
  Data 21/07/08 Icona 1471 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet El "jefe"
  Data 20/07/08 Icona 1343 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Acollonant
  Data 16/07/08 Icona 1342 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Respecte
  Data 16/07/08 Icona 1392 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet No emprenyeu el gat!
  Data 16/07/08 Icona 1398 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Ja soc aquí!
  Data 14/07/08 Icona 1419 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/07/08 Icona 1320 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Per a la dona gateta
  Data 29/06/08 Icona 1467 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Millor una mica torrats
  Data 29/06/08 Icona 1358 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet la bona taula 5
  Data 29/06/08 Icona 1636 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia un altre cop
  Data 26/06/08 Icona 1359 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 26/06/08 Icona 1325 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 4
  Data 24/06/08 Icona 2026 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola amics i amigues
  Data 22/06/08 Icona 1492 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 21/06/08 Icona 1420 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 3
  Data 16/06/08 Icona 1522 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia i gràcies
  Data 15/06/08 Icona 1668 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia matiner
  Data 14/06/08 Icona 1421 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Flipo!
  Data 13/06/08 Icona 1295 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/06/08 Icona 1306 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 12/06/08 Icona 1315 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 11/06/08 Icona 1356 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 10/06/08 Icona 1368 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 2
  Data 09/06/08 Icona 1502 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Gràcies, amics i amigues!
  Data 07/06/08 Icona 1390 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/06/08 Icona 1350 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 05/06/08 Icona 1303 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 02/06/08 Icona 1311 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 1
  Data 29/05/08 Icona 2879 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet Cada dia és un bon
  Data 29/05/08 Icona 1357 Data 4 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Novembre

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Octubre

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer