|
|
|
|
|
|
|
|
|
Article del bloc de bertran
|
|
|
Com encendre la llar de foc
dissabte 29/novembre/2008 - 09:21 6402 10
Primer de tot val a dir no sóc cap expert en el tema, però ahir em van demanar de posar-ho a un bloc, i com que podria fer servei a algú que pateixi fred...
És més barata la llenya que el gas-oil o que una bomba de calor, però cal carregar troncs la cendra i si no es va amb cura fa força fum i cal anar netejant sovint.
Dins dels tipus de llocs on podem posar una llar de foc dins a casa hi ha la llar de foc tradicional oberta i amb una petita xemeneia. Aquesta deriva de l'antiga llar de foc a terra i on la cavitat per on sortia el fum cobria gran part del sostre de la cuina. Ho he pogut veure a una antiga masia catalana de més de 1000 anys amb poques reformes com la xemeneia que si no tinc malentès les xemeneies es van inventar cap el segle 13 o 14, fent que el fum no entrés tant sovint dins de les cases. La llar de foc oberta és molt maca, però les de ferro colat son molt més eficients.
Bé anant per feina, primer de tot cal dir que hem de tenir una obertura a l'exterior per la que entri aire dins la casa per tal que el fum surti per la xemeneia, donat que si no és així omplirem la casa de fum. Podem comprovar el corrent d'aire de la xemeneia encenent un llumí o bé amb un fil. Un cop el foc tingui prou potència ja podrem tancar la finestra o porta per que el calor del foc ja s'ocuparà de mantenir el corrent ascendent i no ens entrarà fum a la casa.
Caldria respectar certes idees:
- El foc és fa amb el balanç entre aire i matèria per cremar. Sense aire el foc s'apaga i massa espai no dona caliu entre la fusta i també s'apaga.
- El foc crema cap a dalt
- Crema més el paper que els encenalls i aquests que la fusta prima i aquesta que la fusta gran
Per tant hem de posar a sota els papers, a sobre els encenalls i a sobre la fusta prima i els troncs grans. Però alhora cal deixar que entri l'aire, però si manca aire i no podem moure res es pot bufar. No cremeu mai plàstic que tot i que pot ajudar a cremar fa molta pudor.
Poso 2 troncs paral·lels grans o mitjans a cada costat de la base del que serà el foc i al mig hi poso uns 3 o 4 papers fets un garbuix individualment amb un volum aproximat d'una pilota de bèisbol. Després hi poso encenalls per sobre, o a manca d'akests es poden fer servir 3 papers fent un únic rotllo, com si fos una branqueta. És important que els encenalls siguin a sobre dels papers però que alhora arribem als papers pel davant per poder encendre els papers directament. Els troncs dels costats ens ajuden a posar els encenalls i les branques de manera que un cop el paper hagi cremat els encenalls no caiguin, o bé el foc podria afogar-se i apagar-se.
Encendrem els papers que haurien de cremar ràpid i aquests haurien de cremar els encenalls de sobre i aquests anar fent caliu per cremar posteriorment els troncs petits de sobre.
Amb una mica d'experiència podeu encendre la llar de foc sense papers:
Dos troncs que hagin quedat mig cremats del dia abans els podeu posar junts pel lloc que estigui mig cremat (el carbó) però amb una escletxa per què passi una mica d'aire. Enmig es pot encendre un llumí i deixar que facin una mica de brases. En aquest moment haurem de fer prou bufera i prou constant per que la brasa vagi incrementant i el caliu d'un tronc i de l'altre vagi incrementant la brasa. Aquestes brases poden arribar a fer prou caliu com per arribar a fer flama i serà el moment de posar encenalls o altres troncs mig cremats per sobre.
|
|
|
|
|
|
|
Escriu articles al teu bloc
|
|
|
|
|
Comentaris sobre aquest article |
|
|
|
campbell |
mmm...
Saturday, November 29th 2008, 9:49 AM
Ho tindré en compte. El que va molt bé i a casa sempre s'ha fet així, es gairebé cobrir els papers (deixant sempre algun a la vista per encendre'l) amb pinyes. Pinyes de pinyons, no en almíbar, eh? A més, això comporta fer una excursioneta a algun bosc proper per a recollir-les, que sempre és maco. Això sí, han de ser ben seques, perqué si tenen humitat peten i van saltant espurnes per tot arreu.
Apali, una salutacio, jefe
|
|
|
|
|
Escriu el teu comentari per aquest article |
|
|
|
|
Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris
| Registra't |
|
|
|
|