|
La bona taula
dilluns 6/octubre/2008 - 02:03 1437 5
Nens i nenes de la sala: als nens i els minyons, no els prometis si no els dons. Per tant, la recepta de la setmana.
Lasanya de verdures
Aquest és un plat exquisit, sense greixos saturats que són fatals, i fàcil de fer. Com tot en la cuina –i generalment en aquesta vida– és entretingut i cal dedicar-hi temps i amor. Per a quatre persones.
Ingredients: una dotzena de fulls de lasanya, quatre carbassons, quatre albergínies, cinc tomaques grans ben madurs i tres de petits, dues cebes grosses i una ceba petita, llet, farina, formatge ratllat, una fulla de llorer, nou moscada, oli d’oliva extra verge i sal.
Preparació: els carbassons i les albergínies es tallen a daus petit, es salen i es fregeixen per separat (tenen diferents temps de cocció i el carbassó té més aigua que l’albergínia). Cal coure-ho a foc lent perquè les verdures quedin cuites i toves, no torrades. L’albergínia s’ha de vigilar perquè absorbeix molt d’oli i pot ser caldrà afegir-n’hi una mica. Si tapem la paella quedarà més tovet. Remenar de tant en tant i estar pendent de que no es torri. Per eliminar el possible excés d’oli de les albergínies (n’absorbeixen molt), un cop cuites les podem posar en un plat amb un paper de cuina al fons. Reservar.
Fer una salsa de tomàquet espesseta amb els tres tomaques petits ratllats. Compte amb la sal. Abans de ratllar-los traieu les llavors (si premeu suaument les dues meitats dels tomaques cap per avall sortiran fàcilment).
Tallar les cebes grosses a mitges llunes ben fines i reservar. Ratllar els tomàquets grans (un cop eliminades les llavors!) i reservar.
Fregir primer la ceba i, quan estigui transparent i toveta (no s’ha d’enrossir), afegir el tomàquet ratllat. Posar una mica de sal i, quan estigui gairebé cuit (s’haurà evaporat gairebé tota l’aigua de vegetació dels tomaques), rectificar de sal. Un cop fet el sofregit, barrejar-lo amb els carbassons i les albergínies. Reservar.
Fer una salsa beixamel de les següent manera: en una paella amb una mica d’oli fregir la ceba petita ratllada. Ha de quedar transparent, no torrada. Quan estigui al punt, afegir tres cullerades de farina i remenar una mica perquè es cogui la farina (vigilar que no es torri, a foc suau). Quedarà una pasta. S’afegeix llet i es remena. S’anirà espessint. Aneu afegint llet fins que quedi cremós i en una quantitat suficient per cobrir la lasanya abundantment. Si cal, es pot anar afegint farina i llet fins aconseguir la quantitat necessària de beixamel. Aneu posant sal perquè quedi saborós però més aviat dolç. A mitja cocció, hi poseu una mica de nou moscada. Pot ser en pols o bé ratllar una mica de nou moscada. En compte perquè és molt saborosa. Es tracta d’anar tastant fins que hi trobem el punt de sal i de nou moscada. Quan tinguem la quantitat necessària de salsa, la coleu amb un colador fi, hi barregeu la salsa de tomàquet i ho reserveu.
Bullir les làmines de lasanya amb força aigua, la fulla de llorer (aromatitzarà la pasta) i una mica de sal. Si hi afegiu una mica d’oli evitareu que s’enganxin. Coure uns 15 minuts aproximadament, remenant de tant en tant perquè no s’aferrin les unes a les altres.
Mentre es cou la lasanya, preparar un recipient gran amb aigua freda i uns quants glaçons. Quan la lasanya estigui cuita, colar-la anant amb compte que les làmines no es trenquin. Posar-les en el recipient amb aigua freda. Això aturarà la cocció i els hi donarà consistència.
Ja tenim tots els ingredients a punt de muntar.
En una safata per anar al forn hi poseu una mica de salsa i una primera capa de 4 fulls de lasanya separats. A sobre la meitat de la farsa de verdures i una mica més de salsa. Una altra capa de 4 fulls de lasanya, la resta de la farsa de verdures i una mica més de salsa. Ho acabeu amb els 4 darrers fulls de lasanya i tota la salsa restant que cobreixi bé les peces de lasanya i els espais que quedaran entre les quatre peces. A sobre, una mica de formatge ratllat, un rajolinet d’oli ben repartit i a gratinar. Aquí si que hi va bé un punt de torrat.
Apali, a menjar de gust!
|
|
|