|
|
|
|
|
|
|
|
|
Article del bloc de Galzeran
|
|
|
La bona taula
diumenge 7/setembre/2008 - 08:36 2112 6
Estimats i estimades: tornen les meves receptes de cuina (la veritat és que darrerament us tenia una mica abandonats). Avui l'ingredient principal és l'estrella de la tardor a Catalunya: els bolets!
Si el temps és el que ha de ser i pluja i sol combinen en la mesura necessària, amb la tardor arriben els bolets. Bé, em refereixo als que collim en les nostres muntanyes, el autòctons, vaja. Perquè ara, com de tantes altres coses, de bolets n’hi ha tot l’any i arriben de les contrades més llunyanes. Són els bolets globalitzats. Són bons, però els de casa nostra són francament millors.
No dic res de nou si afirmo que els catalans som uns menjadors de bolets compulsius. Què faríem sense bolets? Em sembla que ens entristiríem moltíssim. Així doncs, arriba el moment en que envaïm la muntanya per intentar trobar-ne, cosa cada cop més difícil, sobre tot si no som experts caçadors de bolets. En qualsevol cas, sempre hi ha els mercats.
Si un any sense menjar rovellons a la brasa és quelcom inconcebible en el nostre país, el cert és que hi ha tants bolets com maneres de preparar-los i que ompliran la nostra taula d’alegria i felicitat. N’explico un parell. Per a quatre persones.
Espaguetis amb trompetes de la mort
Ingredients: 250 gr. d’espaguetis, 600 gr. de trompetes de la mort, ¼ de l de crema de llet, oli i sal.
Preparació: es bullen els espaguetis amb força aigua a la que s’hi afegeix una mica de sal i també una mica d’oli perquè els espaguetis no s’enganxin els uns amb els altres. Un cop bullits, es passen per aigua freda per aturar la cocció, es posen en un bol, s’hi tira un pensament d’oli i es remenen perquè quedin solts. Es reserven.
La salsa es prepara de la següent manera: en una paella prou gran com perquè hi càpiguen els espaguetis ja cuits s’hi tira un raig d’oli i es fregeixen les trompetes de la mort ben netes (cal anar amb cura perquè és fàcil que hi quedin restes de terra), esmicolades en trosso més aviat grans. S’hi posa una mica de sal (millor afegir-ne, si cal, al final de la cocció) i es van fent a foc lent fins que s’hagin begut l’aigua que desprenen (és el moment de rectificar el punt de sal). Aleshores s’hi tira la crema de llet, unes quantes voltes, i llestos! Solament cal afegir els espaguetis, unes quantes voltes més fins que estiguin ben calents, i a taula hi falta gent!
Crema de rossinyols
Ingredients: 600 gr. de rossinyols, 1 ceba grossa, 1 l de brou de pollastre molt lleuger (una carcassa i un parell de colls de pollastre, una ceba, un porro, una mica d’api, una nap, una xirivia i una mica de sal, la justa perquè el brou tingui un gust agradable però suau), ¼ de l de crema de llet, pebre blanc, oli i sal.
Preparació: en una olla s’hi tira un raig d’oli una mica generós i la ceba tallada a trossos petits. Es va coent a foc lent remenant tota l’estona fins que quedi transparent i tova (no s’ha d’enrossir). Aleshores s’hi afegeixen els rossinyols ben nets, tallats a trossos i lleugerament salats (el brou ja en porta, de sal). Es continua la cocció a foc lent (remenant amb freqüència) fins que hagin deixat anar tota l’aigua, que donarà un gust exquisit a la crema. És el moment de posar-hi ½ l de brou aproximadament, i un polsim de pebre blanc. Es deixa coure uns vint minuts i, un cop tebi, es tritura amb la batedora, es rectifica de sal si és necessari i s’hi afegeix la crema de llet. Si ha quedat massa espès s’hi afegeix una mica més de brou. Aquesta crema es pot servir tant freda com tèbia (si és massa calenta no s’aprecia bé el sabor dels bolets).
Un aclariment quant a la crema de llet: aquelles persones que hagin decidir desterrar el colesterol de les seves vides poden substituir la crema de llet de vaca per crema de llet de soia, tenint en compte que és una mica més dolça i potser caldrà posar-ne menys i, sobre tot en el cas dels espaguetis amb trompetes de la mort, barrejar-la amb una mica de llet de vaca semidesnatada. Si la dolçor agrada, aquest afegit no caldrà.
Doncs apali, a menjar de gust!
|
|
|
|
|
|
|
Escriu articles al teu bloc
|
|
|
|
|
Comentaris sobre aquest article |
|
|
|
misselvis |
hola
Sunday, September 7th 2008, 8:51 AM
nena escriu aixo per la tarda o en dia laborable, que n'hi ha que no hem dinat,(i ens espera un miserable plat d'espaguetti normal), i avui no podem comprar ni bolets ni res ja ja ja ja ja, jo ho provare,el de les trompetes, que m'agrada molt cuinar, els bolets son genials ,no nomes per menjar,des del punt de vista artistic, son preciosos,i recorden als contes de fades i als boscs de pel.licula de por,a Irlanda tambe se'n mengen molts,champinyons arrebossats amb pa i all(boniiissims),i d'altres, uns de blaus, que ademes son magics.bon profit!!
|
|
|
|
|
Escriu el teu comentari per aquest article |
|
|
|
|
Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris
| Registra't |
|
|
|
|