Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

alarico ha escrit 82 articles i te 254 comentaris. L'últim article ha estat fet el 14/01/18

perfil de'n(na) alarico | àlbum de fotos de'n(na) alarico

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de alarico

Espai
 

Reflexions: Persones per sobre de les lleis?

Data dilluns 23/gener/2017 - 07:24 Icona 1880 Data 5

En el cor de l'ideari independentista hom s'ha d'acaebar fent la següent pregunta: si considero que les lleis són injustes, me les puc saltar? Reformulat d'una altra forma: poden les persones estar per sobre de les lleis?

Tot demócrata sap la resposta. No, cap persona pot estar per sobre de les lleis vigents, per molt injustes que considerem que siguin. Perqué considerar la opción contraria ja sabem on ens porta, ens porta a un malson que és tot el contrari de la democracia.

El que algunes persones es puguin saltar les lleis de forma arbitraria és quelcom que caracteritza als règims feixistes, dictadures o repúbliques bananeres.

Per fortuna Cataunya forma part d'Espanya, una democràcia que no té res a envejar a cap dels seus veïns europeus, alguns dels quals s'han citat com a model a seguir i que recentment han rebutjat també referèndums independentistes per no ser legals. Potser resultarà que la qualitat democràtica d'Alemanya, que abans d'ahir era un far lluminós, ara resulta que és una pudent cova fosca.



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
Persi

El que dius no és una interpretació unànim

Date Wednesday, January 25th 2017, 6:50 AM

Et passo un article d'un professor de l'universitat de Madrid que no ho veu com tu. El dret mai no són matemàtiques. Amb una mateixa llei es poden fer moltes sentències diferents, totes vàlides.

Resulta absurdo que la posibilidad de plantear un referéndum sobre la secesión de un territorio se haya transformado en un tabú político. En los dos partidos tradicionales, PP y PSOE, se habla del referéndum como si fuera una quiebra del Estado de derecho y de nuestro orden democrático.
El PP decidió hace ya muchos años, en los tiempos de Aznar, actuar como el valedor de la unidad de España. Para ello, adoptó, sobre todo en la legislatura 2000-2004, un grosero nacionalismo español, disfrazado de “patriotismo constitucional”, que contó con el apoyo entusiasta del grupo de intelectuales recalentados con la cuestión nacional (los Savater, Juaristi, Azúa, Espada, Trapiello, Pombo, etc.). Dicho nacionalismo consistía en oponer el carácter democrático y constitucional de la nación española al carácter tribal e identitario de las naciones vasca y catalana.

La idea fuerza era esta: mientras la democracia española sea efectiva en País Vasco y Cataluña, ni los vascos ni los catalanes tienen derecho a cuestionar la unidad territorial de España, pues disfrutan de los mismos derechos y libertades que el resto de los ciudadanos. La manifestación última de este nacionalismo español es el “Manifiesto de los Libres e Iguales”, la plataforma de intelectuales capitaneada por la ex diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, en la que se afirma que democracia y separatismo son incompatibles.

El PSOE tuvo una actitud algo más flexible, sobre todo en la primera legislatura de Zapatero, cuando se negoció el nuevo Estatuto catalán (a la vez que el Estado negociaba con ETA y Batasuna el final del terrorismo). Se abrió incluso la posibilidad de reconocer algo obvio, que Cataluña es una nación (y, por tanto, que España es un país plurinacional), pero el Tribunal Constitucional cerró esa vía en su famosa sentencia de 2010. No obstante, en los últimos años el PSOE y el PSC han ido endureciendo sus posiciones, hoy casi idénticas a las del PP. De hecho, el PSC, durante un tiempo, estuvo de acuerdo con la celebración de un referéndum siempre y cuando este tuviera cobertura constitucional.

EL REFERÉNDUM ES UNA DEMANDA AMPLIAMENTE MAYORITARIA EN CATALUÑA Y ES EL MEJOR INSTRUMENTO CON EL QUE CONTAMOS PARA AVERIGUAR CUÁL ES EL APOYO AL PROYECTO INDEPENDENTISTA
Tras las elecciones del 20D, mentar el referéndum parece tan radical como pedir la nacionalización de los medios de producción o la república de los soviets. ¿Qué tiene el referéndum que provoca ese pánico entre los barones del PSOE?

El referéndum es una demanda ampliamente mayoritaria en Cataluña. Es el mejor instrumento con el que contamos para averiguar cuál es el apoyo al proyecto independentista. Cabe imaginar una pregunta clara (algo así como “¿Quiere usted que Cataluña sea un Estado propio, independiente de España?”) con una respuesta igualmente clara (“Sí” o “No”). Los términos del referéndum se deben negociar entre todas las partes. Por ejemplo, creo que una condición muy razonable sería exigir para la victoria del independentismo una mayoría absoluta del censo electoral (es decir, al menos la mitad de los catalanes con derecho a voto). La razón de pedir una mayoría amplia es que una decisión de esta trascendencia, con consecuencias probablemente irreversibles, no puede tomarse si no la apoyan al menos el 50% de los catalanes. También se podría exigir una mayoría en cada una de las cuatro provincias catalanas. Asimismo, cabría negociar también cuánto tiempo debería transcurrir hasta la celebración de un nuevo referéndum en caso de que el primero se perdiera (diez años, por ejemplo).

Si se llevara a cabo un referéndum, no sería porque los catalanes tengan un derecho especial a la autodeterminación, ni el resultado del referéndum, en caso de ser positivo, significaría sin más la independencia de Cataluña. Ni Cataluña ni ninguna otra región española tienen un derecho unilateral a la secesión. Ahora bien, si una mayoría amplia y clara de catalanes desea independizarse, sería absurdo obligarles contra su voluntad a permanecer en España. El primer paso, la realización de un referéndum, serviría para determinar cuán extendida está esa petición. En caso de que los partidarios de la independencia ganaran de acuerdo con las condiciones establecidas, sería necesario, en un segundo paso, negociar sobre muchas cosas (desde el reparto de la deuda pública hasta el ejército, pasando por un acuerdo que permitiese una doble nacionalidad para quien así lo deseara). Si al final del proceso negociador hubiera una solución satisfactoria para todas las partes, se procedería entonces a la constitución de un Estado catalán.

NI CATALUÑA NI NINGUNA OTRA REGIÓN ESPAÑOLA TIENEN UN DERECHO UNILATERAL A LA SECESIÓN. PERO, SI UNA MAYORÍA AMPLIA Y CLARA DESEA INDEPENDIZARSE, SERÍA ABSURDO OBLIGARLES CONTRA SU VOLUNTAD A PERMANECER EN ESPAÑA
La crítica más recurrente (muy extendida dentro del PSOE) es que el referéndum se basa en un planteamiento binario, en el que se fuerza a elegir, de forma un tanto artificial, entre la independencia y el actual sistema territorial, cuando las encuestas de opinión pública demuestran de forma repetida que podría haber una mayoría a favor de una opción intermedia, en la que Cataluña tuviera un reconocimiento nacional pleno, una financiación más favorable y una institucionalización más adecuada de su relación con el resto del Estado. Esta opción intermedia sería ampliamente preferida a la secesión.

Creo que es necesario atender esta objeción. Por eso, tiendo a pensar que el referéndum catalán es un instrumento de última instancia. Me explico. Si los partidos políticos están dispuestos a reformar constitucionalmente nuestro modelo territorial, avanzando hacia una definición plurinacional de España y un modelo auténticamente federal, deberían hacerlo y, de paso, desactivar la demanda independentista. Una reforma de este calibre necesitaría un referéndum de ratificación en el conjunto de España. Si en dicho referéndum hubiera en Cataluña y en el resto de España una mayoría a favor, habría que desestimar la demanda de independencia. En caso contrario, en caso de que Cataluña rechazase la reforma, no quedaría más remedio que plantear un referéndum futuro acerca de la independencia. Pero eso sería una opción última, cuando todo lo anterior hubiera fallado. Con otras palabras, las fuerzas políticas primero tendrían la oportunidad de establecer qué es lo que significa el “no” a la independencia (el modelo actual, un modelo más centralista, o un modelo federal y plurinacional) y a continuación confrontar la opción de “no” con la del “sí”.

Todo esto, por supuesto, es materia de debate y pueden desarrollarse argumentos muy variados a favor y en contra. Por ejemplo, se podría plantear directamente un referéndum con más de dos opciones (aunque no hay muchos precedentes). Pero lo que me importa subrayar ahora es que resulta necesario hablar largo y tendido sobre este asunto, dejando que todo el mundo opine y presente propuestas. Lo que no tiene sentido es que el PSOE se niegue (como hace el PP) a debatir sobre el asunto llamando “separatistas” a los que defienden la necesidad de realizar un referéndum. El PSOE se equivoca, tanto en la cuestión de fondo como estratégicamente, al plantear la cuestión en términos tan escandalosamente pueriles. Quienes, no siendo nacionalistas, defendemos por motivos democráticos el referéndum (yo lo llevo haciendo desde hace casi quince años) no somos partidarios de la ruptura de España, pero creemos que hace falta encontrar un procedimiento democrático para dar cauce a una demanda de independencia. En una democracia bien asentada como la nuestra, lo lógico es hablar abiertamente sobre estos asuntos, no cerrarse en banda con malos pretextos.
AUTOR
Ignacio Sánchez-Cuenca

Ignacio Sánchez-Cuenca es profesor de Ciencia Política en la Universidad Carlos III de Madrid. Entre sus últimos libros, La desfachatez intelectual (Catarata 2016), La impotencia democrática (Catarata, 2014) y Atado y mal atado. El suicidio institucional del franquismo y el surgimiento de la democracia (Alianza, 2014).

Spacer

Picture
alarico

Embolica que fa fort

Date Wednesday, January 25th 2017, 4:40 AM

Doncs si és tant facil d'entende jo doc ser més just que un pany de cop.

1 - La sobirania de qualsevol pais democràtic descansa en el conjunt de la seva ciutadania. Espanya és un pais democràtic de la que Catalunya n'és una regió amb cert grau d'autonomia. Aquesta autonomia té com a base un conjuint de competències transferides desde l'Estat. Entre aquestes cometències NO hi figura la de convocar als ciutadans a un referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya.

L'únic que podria convocar aquest referèndum és l'Estat espanyol, i si ho fes seria a tot el conjunt de la societat espanyola.

2 - Els ciutadans d'un pais no poden votar sobre els afers d'un altre pais. El teu argument és falaç i portat a l'extrem tu i jo podriem votar al president dels Esats Units donat que la seva economia i la seva política ens afecten en major o menor grau.

3 - De la utilització de la violència per part de l'independentisme en parlarem d'aquí uns mesos.

Has de tenir molt clar que l'Estat no autoritzarà aquest referèndum. l'únic camí que us queda és una DUI, la qual serà ignorada per una gran part dels catalans, per no parlar de la resta de l'estat. Com a conseqüència d'això tota llei de la nova república catalana sarà igualment ignorada.

Passi el que passi nosaltres continuarem funcionant amb l'actual marc legal, i tant tranquils.

Spacer

Picture
Persi

Crec que es fàcil d'entendre,

Date Wednesday, January 25th 2017, 3:48 AM

1. A tot arreu que s'han fet referèndums d'autodeterminació NOMÉS ha votat el poble o nació que es volia autodeterminar. Per què Espanya ha de ser diferent ? Quin principi internacional ho diu que Espanya és una excepció a aquest principi general?

2. Si s'apliquès el principi de que votèssin tots els afectats pel referèndum de Catalunya, jo crec que no només haurien de votar els espanyols. També haurien de poder votar els Andorrans o els francesos o, en general, tots els països que tenen qualsevol mena de contacte de qualsevol tipus amb Catalunya. És com si diguèssis que el Bréxit l'havia de votar tota l'Unió Europea o tot el món.

Pel que fa als aldarulls i al terrorisme i el que jo dic no te res a veure. Perquè suposo que no consideraràs Gandhi un terrorista. Hi ha unes eines legals i pacífiques per presionar que jo crec que haurem d'acabar utilitzant. Això no té res a veure amb assassinar, ni amb possar bombes.

Fins i tot, t'ho podria girar i et podria dir que la que és terrorista és una llei injusta, però jo crec que hem d'utilitzar el significat de les paraules pel que signifiquen i no forçar les metàfores perquè això genera confussió i disgust i, per tant, no equiparo llei injusta i terrorisme d'estat, que com tu també saps també ha existit.

Spacer

Picture
alarico

Persi

Date Monday, January 23rd 2017, 4:17 PM

No acabo d'entendre l'argument de que els catalans han de poder votar un referèndum que afecta a la resta d'espnayols però que en aquest referèndum no hi poden participar la resta d'espanyols.

Tu afirmes que s'acabarà fent un referèndum per, entre d'altres coses, evitar aldarulls a Catalunya. Et recordo que l'estat espanyol ha patit molts anys de terrorisme independentista tant català com vasc. No m'imagino disturbis pitjos que aquests i fixa't que l'estat no va cedir mai.

Per acabar, jo no pretenc convencer a ningú, per mi és un exercici merament dialèctic que m'enriqueix. ;)

Spacer

Picture
Persi

Doncs sí,

Date Monday, January 23rd 2017, 11:33 AM

per exemple, en el primer govern de Hitler - democràtic - en les mesures totalitàries que va prendre contra les minories.

A sensu contrario resultaria que un partit podria guanyar per majoria absoluta unes eleccions i fer el que li donés la gana i, suposo, que estàs amb mi que això no és democràtic.

En el nostre cas, i des de la meva perspectiva, Catalunya és un poble o una nació i segons el dret internacional te dret a autodeterminar-se; aquesta llei és de rang superior a la nació espanyola perquè la pròpia constitució espanyola diu que hi queda sotmesa; si la constitució espanyola no concorda amb la jerarquia normativa, crea lleis que no són correctes i, per tant, ilegals.

Però és que es pot interpretar la consttució espanyola en el sentit de que Catalunya te dret a l'autodeterminació, com fan un grapat de catedràtics de dret polític catalans, espanyols i de fora. És simple: la constitució espanyola diu que la sobirania recau en en els espanyols. Els catalans són espanyols i, per tant, tenen dret a autodeterminar-se. Que jo sàpiga els catalans no som estrangers i, com a espanyols que som, tenim dret a decidir sobre la nostra gent i el nostre territori. Es la mateixa interpretació que fan als països democràtics en aquest ordre.

El referèndum no es vol fer no perquè els catalans no hi tinguem dret, sinó perquè es te por a perdre'l i a causar un precedent en cas que es guanyès. Però aquest referèndum s'acabarà fent perquè Espanya no trobarà cap altra sortida decent per enfocar el problema català als ulls dels catalans i als ulls del món. I per evitar disturbis a Catalunya.

En aquest sentit les traves que ens esteu posant a quelcom no només tant democràtic, sinó lògic i racional com és votar, als independentistes ens van de conya perquè ens fan pujar. És el mateix que passa amb els teus articles i les teves rèpiques - que jo respecto i agraeixo - estic convençut que fan que la gent del xat sigui més independentista i que la gent que no ho era ho sigui. Tindria la curiositat, per exemple, de saber, a quanta gent d'aquí has convertit a l'unionisme o a l'espanyolisme. Jo penso que a ningú, però potser estic equivocat. I ja sé que em diràs que jugues a camp contrari, però és que jo crec que refermes molt més les conviccions independentistes que qualsevol article independentista d'altri, per exemple meu. Però potser estic equivocat, ja dic.

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per alarico? Aquí son els últims articles.

 
Bullet Missatge Oficial de
  Data 14/01/18 Icona 2597 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Com denunciar en cas
  Data 17/09/17 Icona 1498 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Gràcies lletrats, vosaltres
  Data 22/08/17 Icona 1611 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet Article del Sr. Albert
  Data 08/08/17 Icona 1486 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Punxa la manifa contra
  Data 02/08/17 Icona 1250 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Com Lluís Companys
  Data 26/07/17 Icona 1735 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet L'ANC passa el
  Data 25/07/17 Icona 1212 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet El apoyo a la independencia
  Data 21/07/17 Icona 1446 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet El nacionalisme treu
  Data 18/07/17 Icona 1403 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet "Zasca" dels
  Data 11/07/17 Icona 1384 Data 9 comentari/s  
Spacer
Bullet Model de resposta a
  Data 07/07/17 Icona 1379 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Les mentires d'ERC
  Data 01/07/17 Icona 1487 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Albert Boadella: "La
  Data 22/04/17 Icona 1857 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Comunicat dels EEUU
  Data 12/04/17 Icona 1693 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Albert Boadella reflexiona
  Data 10/04/17 Icona 1640 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Nace Concordia Cívica,
  Data 20/01/17 Icona 1682 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet El procés, una mica
  Data 13/12/16 Icona 1760 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La CUP remata el procés
  Data 13/12/16 Icona 1799 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Si ets de la esquerra
  Data 12/12/16 Icona 1683 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Los liberales europeos
  Data 02/12/16 Icona 1845 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet La postura ofical de
  Data 24/11/16 Icona 2161 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Com curar-se del nacionalisme
  Data 10/10/16 Icona 1885 Data 11 comentari/s  
Spacer
Bullet Endavant les Atxes.
  Data 04/09/16 Icona 1850 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PDC no defrauda
  Data 20/07/16 Icona 1788 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Tics feixistes de
  Data 11/05/16 Icona 1877 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Maria Gassó Soy (ERC),
  Data 17/03/16 Icona 2322 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Pilar Rahola lleva a
  Data 06/03/16 Icona 2011 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet De la decadència de
  Data 18/01/16 Icona 1814 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet NO A LA GUERRA!
  Data 26/11/15 Icona 1804 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet "Die Welt"
  Data 24/10/15 Icona 1928 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Problemas en el paraso
  Data 22/10/15 Icona 1878 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Yo tener como President
  Data 21/09/15 Icona 1894 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Miquel Calada, imputat
  Data 08/09/15 Icona 1907 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Males noticies per als
  Data 01/09/15 Icona 1811 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Anticorrupcin descubre
  Data 29/08/15 Icona 1849 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Junts pel 3%
  Data 28/08/15 Icona 1897 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Un pedrasta a Junts
  Data 20/08/15 Icona 2082 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet El inters del bono
  Data 11/08/15 Icona 1972 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet SuperCat. El guardi
  Data 09/08/15 Icona 1804 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet TV3 y Catalunya Rdio
  Data 28/07/15 Icona 1786 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PARAULES QUE CONVIDEN
  Data 19/07/15 Icona 1811 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet 36 anys sense legislaci
  Data 07/07/15 Icona 1804 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL MEIN KAMPF A LA CATALANA
  Data 30/06/15 Icona 1939 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet El Mirar de la Maja
  Data 21/06/15 Icona 1831 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet TRES LLISTES I UN CADVER
  Data 19/06/15 Icona 1945 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Jorge Luis Borges i
  Data 18/06/15 Icona 2239 Data 11 comentari/s  
Spacer
Bullet CARMENA. LA ALCALDESA
  Data 16/06/15 Icona 1981 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet NO M'HO PUC CREURE
  Data 11/06/15 Icona 2160 Data 15 comentari/s  
Spacer
Bullet Catalunya Acci
  Data 06/06/15 Icona 2114 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet La fi del "procs"
  Data 29/05/15 Icona 1948 Data 5 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Novembre

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Octubre

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer