|
DEMOCRÀCIA DIRECTA I BON GOVERN.
divendres 25/novembre/2016 - 11:33 1351 0
Una cosa és la forma de govern i una altre cosa governar bé. No són dues coses que no tinguin res a veure, però tampoc no es pot dir que una cosa sigui conseqüència de l’altre. Així podem dir que hi ha monarquies, aristocràcies i democràcies que funcionen i n’hi ha que no. Les que no Plató les anomenava tirania, oligarquia i demagògia.
Ser partidari de la democràcia directa, per tant, no té com a conseqüència inexorable que la gent prendrà sempre i en tot moment les decisions adequades. Es evident que de tant en tant, més o menys sovint s’equivocarà i n’haurà de pagar les conseqüències.
Però justament aquest fet – l’haver-ne de pagar les conseqüències – juntament amb la constitució que a les democràcies parlamentàries i representatives els diputats bàsicament representen els seus interessos, els dels seus partits i els de l’oligarquia que representen, són el que em fan defensar amb l’émfasi que ho faig la democràcia directa.
Perquè si és la gent qui ha de rebre les conseqüències d’unes decisions polítiques és lògic, just i sensat que sigui aquesta mateixa gent la que prengui aquestes decisions. I no que les prenguin gent que serveixen altres interesos i que ni tant sols coneixen les persones que els han votat i a les que teòricament representen. És a dir, no crec que ningú defensi els seus interessos millor que un mateix. Cedir la defensa d’aquests interessos a parlamentaris s’ha demostrat com una fórmula útil fins l’arrivada de la revolució tecnològica (o, anteriorment, en democràcies petites ). Però la revolució tecnològica fa possible que tots els ciutadans majors d’edats puguem ser els nostres propis representants polítics i és això el que hem de reclamar i al que hem de tendir.
Sovint – des de posicions de dreta i sorprenentment d’esquerra – se’m diu que la gent no està preparada per a representar-se a ella mateixa. Que necessita d’algú que la representi, la guïi i prengui les decisions per ella. Si això fos així – cosa que significa un menyspreu a la capacitat intel.lectual i política dels ciutadans – els ciutadans tampoc no estarien preparats per a votar en les diferents eleccions. És molt més complex votar un programa que no pas anar votant decisions particulars. I en cada decisió particular els ciutadans poden escoltar opinions en els sentits que siguin. I enlloc no està escrit que els polítics que diuen que ens representen siguin especialistes en tots els temes que decideixen. Alguns són especialistes en alguna cosa, com ho som alguns de nosaltres. D’altres són ciutadans normals i corrents, però que han perdut la seva autonomia política perquè han esdevingut polítics professionals.
La democràcia directa significa que el ciutadà recuperi la condició de ciutadà amb tots els ets i uts. No només pagar, creure i votar qui el representi durant quatre anys. Representar-se ell mateix. Com feien els ciutadans lliures atenencs fa més de dos mil anys.
|