|
A SANT DE QUÈ LA GENERALITAT HA DE FER D’ACUSACIÓ PARTICULAR EN PROCESOS EN QUE NO HO HA DE SER PER LLEI?
dimecres 20/gener/2016 - 03:06 1901 2
En general, tinc una visió molt diferent de la que te la majoria de la gent pel que fa a la feina dels polÃtics. La majoria de la gent pensa que no foten ni brot i jo penso que treballen massa. Vull dir que penso que hi ha moltÃssimes coses que se les podrien estalviar, que més valdria que fessin poques coses i ben fetes i no moltÃssimes coses i la majoria de manera mediocre (siguem benèvols, com esperem que se sigui benèvol amb nós ).
Vull dir que hi ha la tira de coses que jo crec que les administracions no haurien de fer, d’altres que no haurien de fer tant i d’altres que no haurien de fer en absolut. Per exemple, crec que els polÃtics fan masses declaracions. I moltes de les declaracions que fan sembla que només són per crear polèmica. En aquest sentit, ho sento però m’agrada la manera de fer de Mariano Rajoy que mira de no fer cap declaració, no concedir cap entrevista i passar pel món de la polÃtica de la manera més discreta possible. Jo ja entenc que els mitjans de comunicació viuen sovint del safreig però més valdria que es dediquessin a analitzar què fan els governs que no pas a fer articles d’opinió sobre si aquell li ha dit burru a l’altre o si l’altre li ha dit burru a aquest. En aquest sentit Rajoy és el revers de la moneda de Felipe González, de José MarÃa Aznar o de Jordi Pujol i a mi m’agrada més, encara que el terme mig potser és Artur Mas que, sense ser procliu a les entrevistes i a les declaracions, tampoc no s’amaga.
Però no volia parlar d’això. Volia parlar sobre si té sentit o no judialitzar polÃtica o, més ben dit – perquè el poder judicial evidentment també afecta a la polis i, per tant, és polÃtica – sobre si té sentit judicialitzar els poders executiu i legislatiu. Judicialitzar el poder legislatiu vol dir fer mil i una comissions d’investigació i judicialitzar el poder executiu vol dir, entre d’altres coses, si el poder executiu s’ha de personar en procediments judicials com a part.
Estic en contra tant d’una cosa com de l’altra i, per tant, també en aquest aspecte penso que els polÃtics treballen massa, cosa que no només fa que tornin més cansats a casa sinó que en contraproduent perquè gasten energies i calés en coses que supèrflues quan no directament contraproduents.
Les comissions d’investigació suposen un judici paral.lel al que fa el poder judicial i, per tant, no tenen cap més sentit que el desgast partidista. No tenen res a veure amb el control executiu perquè sovint es fan en matèries que no són pròpies del poder executiu com per exemple tot el tema de Jordi Pujol a qui se li ha obert una comissió d’investigació quan ja no forma part de l’executiu català . Crec que és molt clar que aquesta és una feina judicial i no legislativa, entre d’altres coses perquè la resolució que pugui prendre el parlament, mai no serà una sentència i, per tant, es quedarà en el no res jurÃdic més inútil.
Sobre si l’executiu ha de participar el procediments judicials és un tema que ara mateix és polèmic perquè JXSI i LES CUP han pactat que la Generalitat renunciés a totes les acusacions particulars d’aquells processos en que hi hagut greus desordres públics com per exemple el de Can Vias. Tal com jo ho veig, i amb independència que el pacte sembli una enèsima baixada de pantalons per part de CDC davant LES CUP – l’executiu no hauria de participar mai com a part el cap procediment, amb l’excepciò lògica dels processos contenciosos-administratius en els quals el que es discuteixen són interessos o resolucions de l’administració.
Si hi ha un fiscal que fa l’acusació pública o que defensa els interessos dels menors, per què hi ha d’haver una altra administració personada ? Als ciutadans ens calen dues acusacions diferents, dos funcionaris diferents fent la mateixa funció? Crec que això no té ni solta ni volta, amb , l’agreujant que es pot donar el cas que el fiscal i l’acusació, en aquest cas de la Generalitat, mantinguin criteris jurÃdics diferents i llavors la cosa ja pot ser directament l’hòstia. Crec que és una despesa i una pèrdua de temps que ens podem estalviar. Penso que aquestes acusacions particulars es fan gairebé sempre de cara a la galeria i per pur electoralisme però si s’aprofundeix cal veure que en el fons signifiquen una desconfiança envers els fiscals injustificades.
Una altra cosa és que les administracions compareguin a tots els processos que calgui com a testimonis. A això hi estan obligats, com la resta de ciutadans. Però en el seu cas, donat que són professionals de l’ordre públic, de la sanitat, de l’ensenyament o del que sigui, el seu testimoniatge ha de ser especialment pulcre, especialment imparcial i especialment objectiu, cosa que sovint no és dóna o, millor dit, que es pot perfeccionar molt. Per tant, no cal que la Generalitat faci la feina que ja fan els altres i sà que cal que faci la seva feina més ben feta. I no només la Generalitat, és clar.
|
|
TomasM-Porta |
Ho veiem igual avui
Thursday, January 21st 2016, 1:41 PM
Jo haguès preferit que JXSI no haguès hagut de pactar amb LES CUP, és clar. De fet, a mi em costa moltÃssim d'entendre'ls. I fecilito a gent com Mas-Collell per no haver-ho hagut de fer. Em sembla que parlar amb ells serà infernal, ara bé, també és cert que en aquest moment i tenint el compte que el programa que JXSI era bà sicament independentista, no sembla que hi hagi una majoria alternativa al pacte amb LES CUP.
En fi, otro gallo cantarÃa amb un parell de diputats més..., però les coses han anat aixÃ, què hi farem?
|
|
alarico |
Estic d'acord amb tu
Wednesday, January 20th 2016, 3:59 PM
No té sentit que dos institucions públiques, en aquest cas la Fiscalia i la Generalitat facin la mereixa feina.
La Generalitat mai hauria d'haver-se presentat com a acusació perticular, però un cop fet penso que ha de ser coherent i continuar fins al final, i si decideix retirar-se que no siqui per un pacte polÃtic.
Perquè ara s'entra en la següent contradicció: com expliques et retires en aquells casos en que els acusats són de l'entorn de la CUP però no ho fas en relació als lamentables fets de la Llibreria Blanquerna? La Generalitat té ara una doble vara de medir?
A mi això em sembla del tot decadent, em refereixo a la baixada de pantalons en vers la CUP i l'arbitrarietat en que s'està entrant.
I sÃ, la solució és que la Generaltitat i les adminstracions en general no es personin com a acusació particular.
De totes formes tampoc és que la Fiscalia sigui una joia, com ens està demostrant amb el cas de la Infanta.
Amb tot el que està passant, allà i aquÃ, és per lligar-hi cadires.
|
|
|