|
ELS RESULTATS DE LES ELECCIONS DEL 20 DE DESEMBRE
dilluns 21/desembre/2015 - 05:58 1845 0
Per diverses circumstàncies, el cert és que cada vegada em sento més allunyat de la política partidista. Probablement quan s’estan produint els canvis més importants a la política catalana i a l’espanyola a mi m’ha nascut el cansament de molts anys de militància. L’avorriment i l’escepticisme han fet niu amb mi i les meves circumstàncies vitals em duen a fixar-me en altres prioritats, queden la política en una posició més secundària.
Per exemple, és la primera vegada en unes eleccions en que no faig d’interventor i voto no militant en cap partit polític. També és la primera vegada que he seguit sense massa interès la campanya – jo gairebé diria amb desinterès – i que els resultats no només no m’han dut a la seu de cap partit, sinó que he estat poca estona veient la televisió que en parlava. Probablement si haguessin fet alguna pel·lícula o algun documental que hagués estat bé, hagués canviat de canal. No era així i aviat vaig decidir que continuar llegint els “Els Bunderbrook” de Thomas Mann era millor opció que no pas seguir la llauna de la tele, on tots deien el que ja sabia que dirien.
I els resultats? Jo diria que estranys a Catalunya i interessants a Espanya. Em desconcerta que una senyora com l’Ada Colau, que està fent una pèssima gestió a l’Ajuntament de Barcelona – bàsicament perquè el seu equip no en té ni idea de com funciona l’Ajuntament i perquè tampoc no sap com funciona aquesta ciutat, sobre tot els estaments que són més productius - . L’Ada Colau i Podem ven il.lusió i novetat però jo tinc la sensació que aquesta il.lusió i novetat, pel que portem vist a Barcelona només és fum. Però es veu que als catalans el fum ens estussiasma i per això el comprem.
Estic content que ERC avanci posicions en l’independentisme perquè entenc que és bo que hi hagi un centre-esquerra i un centre-dreta independentistes, com més endavant hi ha d’haver, en una futura república catalana, uns partits homologables a la resta dels països europeus. I si CDC – o com li vulguin dir – són els liberals, ERC haurà d’ocupar el lloc dels social-demòcrates.
No m’agrada que CDC canviï de nom perquè això suposa amagar-se i pensar que el nom fa la cosa. L’aportació de CDC a la història de Catalunya és bàsica i els convergents n’haurien de sentir-se orgullosos i no amargar-se per uns casos de corrupció que, històricament, són anecdòtics davant l’immsersió lingüística, TV3 o el pas cap a l’independentisme. Una de les conseqüències d’aquest avergonyiment és la pèrdua de vots. Si els convergents s’amaguen de ser-ho, com volen que la gent els voti?
Me n’alegro dels mals resultats dels neo-franquistes del PP, dels neo-falangistes de C’s i dels socialistes. Els socialistes no només han negat el dret d’autodeterminació dels catalans sinó que han exterminat el seu sector catalanista. Això vol dir que en el tema nacional sóc equiparables al PP i a C’s, com es va poder veure en la famosa foto davant del Tribunal Prostitucional.
Ara la pilota també està al teulat dels espanyols. Veure’m a quins acords són capaços d’arribar PODEM i el PSOE respecte de Catalunya. Veure’m quins canvis constitucionals plantegen i si el PP i C’s els hi compren o no. Veure’m, en cas que els hi comprin, a que estan disposats els espanyols respecte dels catalans.
Però potser primer hauríem de saber a que estem disposats els catalans respecte dels catalans, que en realitat és el que importa. Votant PODEMOS i no aconseguint formar un govern independentista, el cert és que més aviat som desconcertants, però de més verdes en maduren. Esperem.
Això si, Duran i Lleida sembla que ha desaparegut del mapa polític i això és una esplèndida notícia. A no ser que qualsevol partit espanyol el vulgui fer ministre, cosa que no s’hauria de descartar perquè els partits espanyols podrien mig disfressar-se de catalanistes i Duran, que és un Andreotti a la catalana, vendria la seva ànima de capellanet al dimoni per ser ministre. Però esperem que això no passi i que també ells se’l vulguin treure de sobre. Esperem.
|