|
Limitar els sous d'alts directius... bé: alts o baixets...
diumenge 24/novembre/2013 - 06:27 659 4
Extret del diari www.ara.cat 24/11/2013 ISAAC LLUCH . Munic
Suïssa vota avui en referèndum limitar els sous dels alts directius
Es proposa que com a màxim cobrin 12 vegades el sou més baix
¿Si uns joves activistes us ofereixen al carrer galetes dient-vos que en podeu menjar fins a dotze, el més normal és que, en cas d'acceptar-ne, n'agafeu una, dues, tres, quatre, cinc...? Però segurament ni vosaltres ni cap vianant en voldria endrapar una dotzena a risc de semblar cobdiciós.
Doncs aquesta mateixa actitud és la que reclamen les joventuts del Partit Socialista suís a l'hora de posar límits als salaris dels alts executius del país. Els joves socialistes suïssos, a qui el partit mare socialdemòcrata, els sindicats i Els Verds donen suport, han aconseguit reunir les 100.000 firmes necessàries perquè es pogués convocar avui un referèndum sobre la iniciativa anomenada 1:12 . Aquesta proposta passa per limitar els sous dels directius a un màxim de 12 vegades el salari que percep el treballador més mal pagat de la mateixa empresa.
Aquesta mesura seria "la més radical aplicada sobre la redistribució de capital des de la caiguda del comunisme a Europa", assegura el Süddeutsche Zeitung . Les remuneracions milionàries d'executius de bancs i grans empreses quedarien limitades i regulades per llei.
2.000 vegades el sou més baix
"L'objectiu de la iniciativa és distribuir amb més equitat la riquesa creada de manera conjunta", destaca David Roth, president de les joventuts socialistes suïsses, mentre recorda casos flagrants del que pot arribar a cobrar un alt directiu al país.
Segons informacions de la premsa suïssa, el salari més alt a Nestlé l'any 2011 era 73 vegades més gran que el més baix. En el gegant farmacèutic Novartis la relació era de 1:266. El cap de Credit Suisse va guanyar el 2010, en plena crisi financera, 90 milions de francs suïssos (58,43 milions d'euros), o sigui 1.812 cops més que el sou més baix d'aquesta institució bancària.
El d'avui serà el segon referèndum de l'any a Suïssa sobre les remuneracions dels alts càrrecs. Al març una abassegadora majoria dels votants van decidir posar fre a les grans primes i prohibir les indemnitzacions per acomiadament o sortida de les empreses.
Tot i que l'última enquesta publicada dóna un suport de tot just el 36% a la iniciativa 1:12 i que tots els experts descarten que sigui validada en referèndum, la cita és tot un missatge per als directius de les grans empreses.
Els partidaris del no argumenten que, si bé es pot estar en contra de sous massa alts, el govern no ha d'influir en les empreses. Dit d'una altra manera, consideren que és una decisió lliure dels accionistes quant volen pagar a la direcció i als altres treballadors.
Molts observadors opinen que a Suïssa hi ha una arrelada inclinació a evitar molta intervenció de l'estat. A més, també és latent el recel entre els dirigents de petites i mitjanes empreses que no cobren més de 12 vegades el sou més baix dels seus treballadors i que, no obstant, si la iniciativa 1:12 entrés en funcionament es veurien igualment obligats a seguir nous processos burocràtics.
El 2014 els suïssos votaran en referèndum sobre un salari mínim interprofessional, un concepte que, per exemple a Alemanya, no el decideix directament la ciutadania sinó els polítics a porta tancada.
|
|
|