Askata |
més info que penso que tothom hauria de
Tuesday, November 12th 2013, 3:44 PM
http://directa.cat/notici a/vacuna-grip-no-saplica- amb-rigor-ciencia
"La vacuna de la grip no s'aplica amb rigor i ciència"
La dita sempre ha estat una recomanació senzilla: "la grip es cura al llit". Però cada tardor es llança la campanya de vacunació per prevenir la grip estacional. Va començar a l'octubre i a Catalunya, es van distribuir un total de 1.200.000 dosis, teòricament per a persones que corren risc de patir complicacions greus si contrauen el virus. Entre aquestes, les majors de 60 anys. Alhora, la Conselleria de Salut posa èmfasi en que el 7% de les baixes laborals de la temporada passada van ser causades pel contagi gripal. Tenim informació suficient per decidir si volem vacunar-nos de la grip? És necessària la vacuna? En parlem amb l'escriptor i periodista especialitzat en salut Miguel Jara, que amb l'advocat Francisco Almodovar, defensa persones afectades pels medicaments.
Quines empreses proveeixen la vacuna de la grip a l'Estat espanyol?
Les vacunes i els laboratoris agraciats són: Vacuna Chiroflu® de Novartis Vaccines and Diagnostics GmbH; Vaxigrip® de Sanofi Pasteur MSD S.A.; Inflexal V® de Janssen-Cilag S.A.; Intanza® de Sanofi Pasteur MSD S.A.; i vacuna Optaflu® de Novartis Vaccines and Diagnostics GmbH.
Si llegeixes la guia tècnica de la campanya de vacunació a Catalunya, una es convenç que és necessària o almenys, útil. Cal matisar la informació facilitada per l'administració?
És clar. A la guia i les recomanacions del Ministeri de Sanitat s'exhibeixen numbrosos tòpics que la ciència s'ha encarregat de desmitificar. El text de l'Agència de Salut Pública de Catalunya porta a "justificar" la vacuna contra la grip pels seus biaixos (que en alguns punts la transformen en propaganda). Per exemple, quan aludeix als problemes i les crítiques a l'efectivitat de les vacunes contra la grip, no cita que són bàsicament de les Revisions Cochrane, que compten amb gran autoritat entre els professionals sanitaris. O quan sustenta l'efectivitat de les vacunes en un estudi cas-control i en un altre treball d'Estats Units (només sobre casos i hospitalitzacions, no sobre morts), s'ignoren les revisions sistemàtiques que demostren la seva manca d'efectivitat en ancians i en altres grups de pacients (amb asma, fibrosi quística i altres). Japó té una política de vacunacions molt restrictiva i no inclou la grip.
La guia sí que assenyala algunes reaccions adverses...
Però no inclou molts dels afectes adversos que es fan constar a les fitxes tècniques de les pròpies vacunes empleades a Catalunya. No es comenten els falsos positius, posteriors a les vacunes, de Sida, Hepatitis C i altres infeccions i s'arriba a ironitzar amb el síndrome de Guillain-Barré quan afirmen que la vacunació contra la grip pot disminuir la seva freqüència, malgrat ser un efecte advers demostrat i reconegut fins i tot pels Centres pel Control i Prevenció de Malalties (als Estats Units) i el Tribunal Suprem (a Espanya).
De fet, menys del 30% del personal sanitari es vacuna, però ho recomanen a la resta. Denuncies que el Govern paga per vacunar contra la grip. Quant i com?
Mitjançant un incentiu que es prescriu en base a uns objectius de salut complerts, per exemple percentatge de població major de 65 anys vacunada de la grip, hipertensos i diabètics controlats, postinfartats amb aspirina, etc. Mesures que es basen en guies clíniques i aproven el Minister de Salut o la Conselleria de Salut. En el cas de les vacunes, les farmacèutiques "influeixen" en els mandataris, que imposen unes mesures a complir pel personal sanitari.
Donar incentius no és una pràctica exclusiva de la vacuna de la grip...
No, fa dos anys es va publicar que el govern australià paga 2100 dòlars a les famílies els nens de les quals hagin complert les sis etapes de vacunació existents al país.
Hi ha vacunes que salven vides. És necessari ser rigurós: mantenir una mirada crítica i prudent, però sense posar-les totes al mateix sac?
És necessari aplicar amb rigor i ciència i en aquest cas concret de la vacuna de la grip no s'està fent, com també ocorre amb la del papiloma i altres. Al nostre país s'aproven vacunes en funció dels anticossos que aconsegueixen crear contra la malaltia de la que tracten de protegir-nos, però no es mesuren altres criteris com els beneficis reals per a la salut de la població, cost-eficàcia, etc. Hi ha experts que consideren que si es fes una evaluació rigurosa de les vacunes incloent tots els factors, potser la meitat no es recomanarien. Per això, el sistema GRADE pot contribuir a l'evaluació dels beneficis, riscos, inconvenients i costos de vacunes i altres intervencions de la salut pública.
|