|
Culturalitzem-nos, que sempre va bé
dimecres 16/gener/2013 - 03:50 523 3
Esparta (en llatí Sparta, en grec Σπαρτη, Sparte), o Lacedemònia (en grec Λακε’αιμων, Lakedaimon).
Societat
Esparta era sobre tot un Estat militar, i emfatitzava la preparació militar gairebé des del moment de néixer. En el moment de néixer la mare banyava el nen en vi per veure si era prou fort. El pare, si el nen sobrevivia, el portava al consell dels ancians per què decidissin si el mantenien amb vida o, en cas de ser feble o no ben format, el mataven, deixant-lo en una cova o llençant-lo daltabaix de la muntanya. D'aquesta manera es volien assegurar que tots els ciutadans tinguessin unes condicions físiques òptimes.
Els espartistes
Homoioi (els iguals). Espartans de ple dret. Pertanyien a aquest grup aquells qui eren fills de pares Espartans, sent els únics que posseïen drets polítics, constituït pels ciutadans. Aquests eren els guerrers conquistadors, descendents dels doris i nascuts en la mateixa Esparta. El nom d'Homoioi és testimoniatge, segons Tucídides, del fet que Esparta "ha instaurat la màxima igualtat entre l'estil de vida dels acomodats i el de la massa: tots duen una vida en comuna i austera". Els espartans havien de dedicar la seva vida a l'estat d'Esparta, romanent a la disposició de l'exèrcit o dels assumptes públics. Un autèntic espartà havia de ser fill de pares espartans, haver rebut l'educació espartana, fer els seus menjars (Sisitia) al costat dels altres ciutadans en els menjadors públics i posseir una propietat suficient com per a permetre-li sufragar les despeses de la seva ciutadania. Conformaven una minoria privilegiada que posseïa les terres, ocupava els càrrecs públics en forma exclusiva i concentrava el poder militar. Els treballs manuals i de la terra eren considerats tasques denigrades.
Constitució
Se sap ben poc de l'evolució interna d'Esparta. Molts grecs pensen que no n'hi va haver, degut a l'estabilitat de la constiució espartana, que va romandre sense canvis des dels temps de Licurg. Els espartans no tenien literatura històrica ni lleis escrites degut a una ordenança de Licurg que ho prohibia expressament. L'Estat estava governat per dos reis, que pertanyien a dues famílies diferents, amb igual autoritat per tal que un no pogués actuar contra el veto de l'altre.
ca.wikipedia.org
|
|
|