|
la bona taula 5
diumenge 29/juny/2008 - 12:49 1637 0
Hola reis i reines,
Aquesta setmana que comença demà aniré de corcoll. Per tant, avanço les receptes de cuina. Molt estiuenques!
Tonyina fresca amb escalivada (aquesta la dedico a la Clídice, que és més de peix que de carn)
Feu una bona escalivada amb un parell de pebrots vermells i un parell d’albergínies (si en trobeu, de les llargues i primes, no de les gruixudes). Al forn a uns 120º amb un raig d’oli i una mica de sal, anar donant la volta fins que la carn estigui tova i, un cop fred, es treu la pell i es fa a tires. S’amaneix amb oli i sal i es reserva.
El darrer que s’ha de fer és coure la tonyina. Que la peixatera us en talli un tros gruixut, de tres dits de gruix. Que sigui ben vermella. En feu tres trossos i ho coeu a la brasa. Poquet, que si no queda eixuta. Per calcular la quantitat, dos trossos per cap si els talls són grans. Bé, depèn de la gana. En qualsevol cas, la tonyina atipa.
Ho serviu amb l’escalivada. És tant bo fred com calent.
Un bon vinet blanc de Gandesa o rosat de l’Empordà, ben fresquets, són el complement ideal. I per postres, préssecs de vinya amb moscatell, també ben fresquets.
Llaminera rostida freda
Es rosteix la llaminera (és el filet del porc) salpebrada en una cassola amb un bon oli d’oliva verge. Primer a foc fort, perquè s’enrosseixi per tots els costats i quedi torrada per fora i amb el suc de la carn a dins. Un cop enrossida, unes quantes voltes més a foc suau i llestos. Ha de quedar rosadeta per dins.
Es serveix amb patates noves bullides amb pell i una mica de sal, i un cop fredes, es pelen i es tallen a rodelles d’un dit de gruix.
La salsa ideal: una vinagreta feta amb un polsim de sal, una bona culleradeta de mostassa a l’antiga (la dels granets de mostassa) i una proporció de tres cullerades d’un bon oli d’oliva verge per una de vinagre (o menys, depèn de si us agrada molt o poc el vinagre). Ho aneu tastant. Es bat amb una forquilla i abans de servir es refreda al frigorífic.
Una copeta de cava per acompanyar no hi va gens malament.
Per postres, cireres ben fresques, que ara és el temps!, i el cava també els hi és una bona companyia.
Bon profit!
|