|
La venda de llibres de text: un negoci molt lucratiu
dimecres 19/setembre/2012 - 07:36 1019 2
La venda de llibres de text per als escolars és un negoci molt lucratiu en l'Estat espanyol. Segons les dades de l'Asociación Nacional de Editores de Libros y Material de Enseñanza (ANELE) que agrupa al 95% de les editorials de llibres de text, l'any 2008 la facturació va ascendir a gairebé 900 milions d'euros, la qual cosa representa un 28,1% de la facturació total del sector editorial.
Des de fa anys les diferents administracions autonòmiques intenten (amb major o menor encert) implementar la gratuïtat dels llibres de texte mitjançant tres fórmules bàsiques: lloguer, préstec o ajuda directa. En el curs 2008/2009 la inversió pública per a aquesta fi va ser de 276,94 milions d'euros, una quantia molt considerable encara que, com hem vist, no arriba ni a un terç del volum de negoci de les editorials de llibres de text.
El préstec de llibres de text és una mesura que permet garantir que tots els alumnes disposin dels seus llibres i al mateix temps que permet fer un ajust dins de la despesa en matèria de llibres. Els editors però mostren el seu rebuig al fet que la gratuïtat dels llibres de text es basi en el préstec, perque el consideren “antipedagògic i associat als mals resultats escolars” (VI Congreso de Editores de España (Sevilla, juny 2008).
Però, a qui va a parar tots els diners que mouen els llibres de text? Si es segueix el rastre d'algunes de les principals editorials, comprovem que les empreses i institucions que més es lucren amb els llibres de text escolars són, entre unes altres:
1. L'ESGLESIA CATÒLICA. No satisfeta amb l'assignació de 4.100 milions d'euros a l'any de diners públics per cobrir les seves despeses d'educació, la venda de llibres mitjançant les seves diferents editorials constitueix una altra important font d'ingressos. És necessari ressaltar que, normalment, tots els llibres obligatoris en els 2.400 centres que gestionen són de les seves pròpies editorials. A l'Església pertanyen algunes conegudes editorials com:
Grup SM: Fundada per religiosos marianistes. En l'actualitat opera en 9 països. L'acrònim SM significa "Santa María".
Grup Edebé: Fundada per la Congregació Salesiana, actualment fa negoci a tot el món amb editorials pròpies a Argentina, Xile i Mèxic. Al País Basc té el segell „Giltza“, a Galícia „Rodeira“, en la Comunitat València „Marjal“ i a Andalusia „Guadiel“.
Editorial Edelvives: El Grup Editorial Luis Vives (nom complet) pertany a l'Institut dels Germans Maristes i mitjançant la seva editorial intenten fomentar el que ells diuen "humanisme cristià".
Editorial Bruño: Fundada per l'Institut dels Germans de les Escoles Cristianes La Salle. Com a bons empresaris, i per ampliar el seu patrimoni, en 2001 els Germans de La Salle van arribar a un acord de venda amb el grup francès Hachette Livre, del que també forma part el grup editorial espanyol Salvat. De fet, existeix una línia denominada "Publicacions Generals Bruño-Salvat" que compta amb un catàleg especialitzat en publicacions infantils i juvenils.
2. HACHETTE LIVRE. Precisament, altres importants beneficiaris és el grup Hachette que, a part de l'editorial catòlica Bruño, també es va fer en 2004 amb l'important Grup Anaya on s'inclou marques com Algaida, Vox, Cátedra, Pirámide o Alianza.
La qüestió és que el grup Hachette Livre és propietat del grup també francès Lagardère. Aquest grup empresarial té la "peculiaritat" que es dedica, a més de les publicacions, a la fabricació d'armament mitjançant la societat EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), sent Airbus una de les seves principals creacions.
3. PRISA. El gegant espanyol de la comunicació, amo del periòdic El País, la cadena SER, etc. també és propietària del Grup Santillana, una altra editorial molt rellevant. L'any passat Pascual Serrano analitzava la composició del nou Consell d'Administració de Prisa després de l'entrada de capital nord-americana a través de Liberty. En aquest consell es poden destacar noms com Nicolas Berggruen, amb un patrimoni de 2.000 milions de dòlars, Ernesto Zedillo, ex-president de Mèxic o Juan Luis Cebrián, fill de Vicente Cebrián, alt càrrec de la premsa del règim franquista i director del diari Arriba.
Per descomptat, totes les editorials esmentades formen part de l' ANELE (Asociación Nacional de Editores de Libros y Material de Ensenanza).
|