|
Pollastre amb fruits del bosc.
dilluns 23/juliol/2012 - 09:43 943 3
De la mateixa manera que abans a la ràdio feien “la cançó sol·licitada”, aquesta és la “recepta sol·licitada” per la companya xatera Purpurinaa.
Vagi per davant que no acostumo a cuinar per «receptes» sinó per «intuïció», adaptant-me als ingredients que puc aconseguir o als estris de cuina que tinc.
Com que del darrer pollastre amb fruits del bosc en vaig fer tres fotos mentre el cuinava, puc reproduir amb certa exactitud la recepta. En vaig fer una dotzena de racions.
Ingredients per persona
• 1/4 de pollastre, en dos trossos.
• 40 g de fruites del bosc. Vaig comprar a la Sirena una barreja congelada de maduixetes, mores, groselles vermelles, groselles negres gerds i nabius.
• 1/2 Pera, pelada i sense cor.
• 1 Rodanxa de pinya americana, sense pell ni cor.
• Ceba picada, abundant, per cobrir tot el fons de la cassola.
• Pastanaga a rodanxes fines, com la quarta part de la ceba.
• Vi blanc, semidolç. Concretament en vaig fer servir un del Penedès, de Bach.
• Kirsch. Vaig fer servir aquest licor perquè era el licor de fruites que tenia, es podria provar amb d’altres.
• Oli d’oliva de baixa acidesa.
De sal jo no n'hi vaig posar, per motius dietètics, de totes maneres és una mena de plat que no en requereix gaire.
En una cassola de fang, de prou mida per encabir folgadament tot el pollastre en un sol pis, en abundant oli, si daura la ceba a foc molt lent, cobrint tot el fons.
Quan la ceba és daurada, s’hi afegeixen els fruits del bosc i la pastanaga, remenant-ho tot fins que les fruitetes es descongelin.
A continuació les rodanxes de pinya, tot fent un cercle tocant la vora de la cassola.
A foc mig es va coent durant deu minuts, afegint el vi blanc si es queda sense líquid.
Aleshores és el moment de posar-hi el pollastre també en una disposició circular, per damunt la pinya i la base de ceba, fruits i pastanaga.
En aquest moment, jo ho vaig posar al forn a uns 100-120 graus, però hagués pogut continuar al foc tot tapant la cassola si hagués tingut prou disponibilitat de fogons.
Al cap d’un quart d’hora de cocció lenta —i traient la cassola del forn per poder manipular— vaig donar la volta a tots els trossos de pollastre procurant no moure la pinya, però abocant algunes de les fruites del bosc per damunt del pollastre.
En aquest moment, vaig posar les mitges peres, entre el pollastre, i vaig afegir el kirsch i més vi blanc, fins arribar a la meitat de l’alçada dels trossos de pollastre.
Tornada la cassola al forn, en uns quinze minuts ja s’havia begut una part important del líquid, quedant una mica de salsa al fons, i les peres ja cuites. Si es veu que no ho estan prou, sempre s’hi pot afegir una mica de vi blanc i deixar coure una estoneta més fins a completar el plat.
|