Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

Galzeran ha escrit 51 articles i te 148 comentaris. L'últim article ha estat fet el 19/04/09

perfil de'n(na) Galzeran | àlbum de fotos de'n(na) Galzeran

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de Galzeran

Espai
 

La bona taula 3

Data dilluns 16/juny/2008 - 04:23 Icona 1523 Data 1

Els dilluns, el bon dia és gastronomic. Som-hi!

(la recepta és d'una coneguda meva amb algun afegitó d'una servidora)

Llom farcit (recepta de la Núria Puig i Rifà, publicada en el recull de les millors recptes dels clients dels mercats municipals editat per la Diputació de Barcelona)

Ingredients: 1 tros de llom d’1 kg aproximadament, ½ kg de carn picada de porc, 1 ou, 2 tomàquets grossos, 2 cebes grosses, un bon tros allargat de tel de porc per embolicar el llom, 1 tòfona negra petita (pot ser conservada al natural), 1 all, 1 gotet de vi de Gandesa, 1 gotet de cava (no cal obrir una ampolla, podem fer servir una resta que haurem guardat al frigorífic), dues tassetes d’oli d’oliva verge, sal, pebre negre i julivert.

Preparació: feu el farciment barrejant la carn picada amb l’ou, l’all i el julivert ben picats, la tòfona tallada a làmines ben fines, sal (en compte, que després n’hi afegirem més) i un polsim de pebre negre. Per farcir el tros de llom feu-hi quatre talls de punta a punta sense acabar-lo de partir del tot. Ha de quedar obert amb quatre espais al llarg del tall per posar-hi la farsa. Saleu l’interior dels talls, farciu-los i emboliqueu el tall de llom farcit amb el tel de porc. Heu de donar dues voltes amb el tel perquè el llom, un cop farcit, quedi ben fermat i no s’obri durant la cocció. Saleu molt lleugerament el llom ja embolicat amb el tel de porc. En una plata per anar al forn hi poseu l’oli, les cebes tallades en trossos grans, els tomàquets partits per la meitat i el tros de llom. Enforneu-ho. Ha de coure durant una hora a 120ºC si el forn té la funció turbo, o durant uns ¾ d’hora a 150ºC si no té aquesta funció. De tant en tant hi doneu la volta. Ha de quedar ben ros.

Presentació: aquest plat es pot menjar fred o calent. Si es vol menjar calent, tot el que queda a la safata de rostir el llom es tritura amb la batedora i es passa pel colador xinès. La carn es serveis acompanyada d’aquesta salsa en una salsera. Si es vol menjar fred (és boníssim!), el llom s’escorre bé del suc de la safata i es talla a trossos no gaire gruixuts. Val la pena servir-lo amb un bon romesco (és el consell de m’ha donat la Nuri). Així, fred, acompanyat d’una amanida ben variada, és un plat ideal d’estiu, per un d’aquells vespres que reps una bona colla de convidats. Us ho agrairan. Segur.

El romesco: el que ara explicaré, de fet, més que romesco –que és força similar– és la meva versió de la salsa per als calçots que fa molts anys em va explicar una amiga meva de Valls. És senzilla de fer i boníssima, tant per acompanyar verdures com peix i carn a la brasa. En aquet cas, per al llom farcit de la Nuri. Jo hi poso 3 tomàquets ben grossos i 6 alls escalivats, la polpa d’un parell de nyores (es posen en remull mitja hora i es rasca la polpa), 30 gr. d’ametlles i 30 gr d’avellanes, una micona de sal i quatre parts d’oli d’oliva verge per una de vinagre de vi que sigui de qualitat (la mesura és un got de vi). Cal anar en compte amb el vinagre. Més val afegir-ne si convé. En qualsevol cas, la proporció està en funció del gust de cadascú. Tots els ingredients es trituren junts en una batedora. Si fem una bona quantitat de salsa (solament és qüestió d’augmentar proporcionalment els ingredients) podem congelar-la. Quan la descongelem a temperatura ambient conservarà tota la seva qualitat. Si està molt espessa, hi podem afegir una mida d’oli i remenar bé. Allargar és important per a l’economia domèstica!

El menjar és un bé de Déu ... i per tant cal aprofitar-lo. M’estic referint al suc que queda a la plata del forn un cop cuit el llom farcit. Si no el fem servir per menjar el plat calent, triturat i passat pel colador xinès esdevindrà la base exquisida del sofregit d’uns macarrons o d’uns fideus a la cassola. Flipareu!

Bona gana ... i bon profit!



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
Clidice

:)

Date Monday, June 16th 2008, 4:36 AM

gràcies, com que no menjo porc i sempre estic a dieta les teves receptes són com un banquet per a mi :D

àpats virtuals per a un món virtual i sembla boníssim :P

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per Galzeran? Aquí son els últims articles.

 
Bullet Sant tornem-hi!
  Data 19/04/09 Icona 4406 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Holaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas!
  Data 15/04/09 Icona 1219 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola
  Data 06/12/08 Icona 1699 Data 9 comentari/s  
Spacer
Bullet A taula hi falta gent!
  Data 20/10/08 Icona 1729 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/10/08 Icona 1272 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Ideal per a refredats
  Data 09/10/08 Icona 2022 Data 8 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula
  Data 06/10/08 Icona 1436 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 08/09/08 Icona 1319 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula
  Data 07/09/08 Icona 2111 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet Més recomanacions
  Data 06/09/08 Icona 1555 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Amb retard
  Data 06/09/08 Icona 1293 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet Jo diria que és això...
  Data 28/08/08 Icona 1448 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 27/08/08 Icona 1403 Data 10 comentari/s  
Spacer
Bullet Visca, visca, visca
  Data 13/08/08 Icona 1352 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet L'estiu a Barcelona
  Data 07/08/08 Icona 1522 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 04/08/08 Icona 1416 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Animalons preciosos
  Data 02/08/08 Icona 1309 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula promesa
  Data 28/07/08 Icona 1322 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Moments especials
  Data 28/07/08 Icona 1309 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 25/07/08 Icona 1404 Data 7 comentari/s  
Spacer
Bullet El núvol blanc
  Data 22/07/08 Icona 1345 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Dedicat a la Campeta
  Data 21/07/08 Icona 1471 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet El "jefe"
  Data 20/07/08 Icona 1343 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Acollonant
  Data 16/07/08 Icona 1342 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Respecte
  Data 16/07/08 Icona 1392 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet No emprenyeu el gat!
  Data 16/07/08 Icona 1398 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Ja soc aquí!
  Data 14/07/08 Icona 1420 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/07/08 Icona 1320 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Per a la dona gateta
  Data 29/06/08 Icona 1467 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Millor una mica torrats
  Data 29/06/08 Icona 1358 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet la bona taula 5
  Data 29/06/08 Icona 1636 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia un altre cop
  Data 26/06/08 Icona 1359 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 26/06/08 Icona 1325 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 4
  Data 24/06/08 Icona 2026 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Hola amics i amigues
  Data 22/06/08 Icona 1492 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 21/06/08 Icona 1420 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia i gràcies
  Data 15/06/08 Icona 1668 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia matiner
  Data 14/06/08 Icona 1421 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Flipo!
  Data 13/06/08 Icona 1295 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 13/06/08 Icona 1306 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 12/06/08 Icona 1315 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 11/06/08 Icona 1356 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 10/06/08 Icona 1368 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 2
  Data 09/06/08 Icona 1502 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet Gràcies, amics i amigues!
  Data 07/06/08 Icona 1390 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 07/06/08 Icona 1350 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 05/06/08 Icona 1303 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet Bon dia
  Data 02/06/08 Icona 1311 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet La bona taula 1
  Data 29/05/08 Icona 2879 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet Cada dia és un bon
  Data 29/05/08 Icona 1357 Data 4 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Novembre

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Octubre

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer