|
La bona taula 3
dilluns 16/juny/2008 - 04:23 1523 1
Els dilluns, el bon dia és gastronomic. Som-hi!
(la recepta és d'una coneguda meva amb algun afegitó d'una servidora)
Llom farcit (recepta de la Núria Puig i Rifà , publicada en el recull de les millors recptes dels clients dels mercats municipals editat per la Diputació de Barcelona)
Ingredients: 1 tros de llom d’1 kg aproximadament, ½ kg de carn picada de porc, 1 ou, 2 tomà quets grossos, 2 cebes grosses, un bon tros allargat de tel de porc per embolicar el llom, 1 tòfona negra petita (pot ser conservada al natural), 1 all, 1 gotet de vi de Gandesa, 1 gotet de cava (no cal obrir una ampolla, podem fer servir una resta que haurem guardat al frigorÃfic), dues tassetes d’oli d’oliva verge, sal, pebre negre i julivert.
Preparació: feu el farciment barrejant la carn picada amb l’ou, l’all i el julivert ben picats, la tòfona tallada a là mines ben fines, sal (en compte, que després n’hi afegirem més) i un polsim de pebre negre. Per farcir el tros de llom feu-hi quatre talls de punta a punta sense acabar-lo de partir del tot. Ha de quedar obert amb quatre espais al llarg del tall per posar-hi la farsa. Saleu l’interior dels talls, farciu-los i emboliqueu el tall de llom farcit amb el tel de porc. Heu de donar dues voltes amb el tel perquè el llom, un cop farcit, quedi ben fermat i no s’obri durant la cocció. Saleu molt lleugerament el llom ja embolicat amb el tel de porc. En una plata per anar al forn hi poseu l’oli, les cebes tallades en trossos grans, els tomà quets partits per la meitat i el tros de llom. Enforneu-ho. Ha de coure durant una hora a 120ºC si el forn té la funció turbo, o durant uns ¾ d’hora a 150ºC si no té aquesta funció. De tant en tant hi doneu la volta. Ha de quedar ben ros.
Presentació: aquest plat es pot menjar fred o calent. Si es vol menjar calent, tot el que queda a la safata de rostir el llom es tritura amb la batedora i es passa pel colador xinès. La carn es serveis acompanyada d’aquesta salsa en una salsera. Si es vol menjar fred (és bonÃssim!), el llom s’escorre bé del suc de la safata i es talla a trossos no gaire gruixuts. Val la pena servir-lo amb un bon romesco (és el consell de m’ha donat la Nuri). AixÃ, fred, acompanyat d’una amanida ben variada, és un plat ideal d’estiu, per un d’aquells vespres que reps una bona colla de convidats. Us ho agrairan. Segur.
El romesco: el que ara explicaré, de fet, més que romesco –que és força similar– és la meva versió de la salsa per als calçots que fa molts anys em va explicar una amiga meva de Valls. És senzilla de fer i bonÃssima, tant per acompanyar verdures com peix i carn a la brasa. En aquet cas, per al llom farcit de la Nuri. Jo hi poso 3 tomà quets ben grossos i 6 alls escalivats, la polpa d’un parell de nyores (es posen en remull mitja hora i es rasca la polpa), 30 gr. d’ametlles i 30 gr d’avellanes, una micona de sal i quatre parts d’oli d’oliva verge per una de vinagre de vi que sigui de qualitat (la mesura és un got de vi). Cal anar en compte amb el vinagre. Més val afegir-ne si convé. En qualsevol cas, la proporció està en funció del gust de cadascú. Tots els ingredients es trituren junts en una batedora. Si fem una bona quantitat de salsa (solament és qüestió d’augmentar proporcionalment els ingredients) podem congelar-la. Quan la descongelem a temperatura ambient conservarà tota la seva qualitat. Si està molt espessa, hi podem afegir una mida d’oli i remenar bé. Allargar és important per a l’economia domèstica!
El menjar és un bé de Déu ... i per tant cal aprofitar-lo. M’estic referint al suc que queda a la plata del forn un cop cuit el llom farcit. Si no el fem servir per menjar el plat calent, triturat i passat pel colador xinès esdevindrà la base exquisida del sofregit d’uns macarrons o d’uns fideus a la cassola. Flipareu!
Bona gana ... i bon profit!
|