|
LA LLIBERTAT, LA NÃ’RIA I LA RAHOLA.
dissabte 19/novembre/2011 - 01:07 687 2
Jo, que sóc un viciós de mena, no aconsegueixo que els programes de tele-escombraries m’interèssin. Em sembla que el perquè és perquè l’ús que fan de la llengua –i de la vida- és tant reduit, tant monòton, que m’avorreixen. I, a més, tenen un defecte que, per molt que jo tingui de forma exagerada, no aconsegueixo tolerar en els altres: el desordre. Finalment, grà cies al brillant Ferran Monegal, en una sÃntesi setmanal puc veure totes les barrabassades televisives de la setmana en un sol programa i ja vaig prou servit.
S’ha de reconèixer que els programes de telescombraries tenen una gran audiència. Això em recorda aquell poema en prosa de Bauldelaire que explica que els gossos s’atansen amb entusiasme als excrements i arrufen el nas i l’à nima davant la colònia. Espiritual i intel•lectualment es veu que hi ha una munió d’humans que som aixÃ. Ens atrau el detritus i ens repèl el que és sublim. Què hi farem?
Vet aquà que, pel que es veu, el programa La Nória de Telecinco és un dels detritus més prestigiosos de les actuals cadenes de televisió. Sexe, morbositat, safareig, pornografia emocional, cinisme, tot ben barrejat pel Jordi Gonzà lez i els contrapunts d’una Pilar Rahola que vol fer veure que la cosa no va amb ella però que cobra un feix de calés cada final de més. De la Pilar i dels que hi ha com ella al programa avui en diuen periodistes. Abans em temo que n’haguessin dit detritus perquè els detritus es fan amb detritus. Crec.
Però és clar la Pilar és pensa que ella pot parlar des d’una atalaia ética especial que li dóna la seva trajectòria catalanista i esquerrana. I no s’adona – o no se’n vol adonar – que ja fa temps que aquesta atalaia – si és que mai no l’ha tingut – l’ha anat perdent al vendre pura visceralitat ( que bé que quedaria a les tertúlies fatxes de VEO o Intereconomia ) i encara més a programes escombraries com La Nória.
En realitat la Pilar Rahola sempre ha estat el mateix: una aprofitada que ha utilitzat el seu cognom per tal de grimpar fins on ara és. Em temo que al seu avi tot això més aviat li faria poca grà cia.
I què és el que li ha passat a La Nória del Jordi Gonzà lez i la Rahola? Doncs els hi ha passat que han fet entrevista a la mare d’un presunt delinqüent. Això no és nou als programes de telescombraries. Més aviat és vell. I és vell que a la gent li agraden aquests judicis paral.lels que no només omplen hores i hores de pantalla i de rà dio i planes i planes dels diaris.
Però vet aquà que en aquest cas ha passat quelcom diferent que ho ha capgirat tot. Un internauta com tu i jo s’ha queixat d’aquesta entrevista i ha donat l’idea als altres internautes de deixar de comprar els productes que s’anuncien en la franja horà ria del programa.
L’idea és molt bona.
Les empreses anunciants molt sensatament han decidit retirar la propaganda dels seus productes en aquesta franja horà ria.
I resulta que el senyor Jordi González i la Pilar Rahola interpreten tant la campanya del internauta com la retirada de la propaganda d’aquestes empreses com una coacció de la llibertat d’expressió.
És molt divertit.
Hi ha gent que creu que la llibertat d’expressió consisteix en que li donin la raó, és a dir, que consisteix en que només ells puguin opinar – i fer – el que els hi doni la gana. Es a dir, La Nòria tenia tot el dret a entrevistar a la mare del pressumpte delinqüent, però cap internauta no tenia dret a criticar aquesta entrevista, ni encara menys que és fes.
I el mateix passa amb la propaganda de les empreses anunciants: és que les empreses anunciants tenen alguna obligació d’anunciar-se a algun lloc o simplement poden fer-ho allà on ho considerin oportú? Per què aquestes persones tant partidà ries de la llibertat no respecten la llibertat d’aquestes empreses que posar propaganda allà on els hi sembli.
No cal dir que malgrat que les empreses s’hagin donat de baixa La Nòria continua tenint una gran audiència. Però ara mateix Telecinco amb aquest programa perd diners perquè la font d’ingressos de Telecinco són els anuncis. O sigui que el que haurà de fer La Nòria si es vol continuar emetent es esdevenir un programa de pagament.
I per a que la gent després digui que els mercats no són justos.
|
|
|