|
Stanisław Lem i els limits del coneixement humà.
dimarts 6/setembre/2011 - 04:47 547 2
Us vull parlar d'un dels meus autors preferits, un escriptor polac nascut l'any 1921, el qual va patir la censura del regim comunista imperant aleshores per, finalment, assistir al colapse del comunisme l'any 1981. Entre les obres més reconegudes destaca Solaris, adaptada d'any 1972 pel genial director rus Andrei Tarkovsky(*) (1932-1986) i dirigida per Steven Soderbergh al 2002. Es tracta d'Stanisław Lem, les obres del qual giren entorn a les dificultats de la comunicació humana, els limits del coneixement i la visió antropocentrica que tenim de nosaltres mateixos com a especie.
Les severes primeres obres, que segueixen el canon d'escriptura socialista de la època, amb visions utópiques, deixen pas a un crítica al sistema, del qual l'autor s'en va desencantant amb el pas del temps, per finalment acabar criticant també les misèries del capitalisme.
Degut a la censura les seves histories s'enmarquen dins el gènere de la ciència ficció, on li és més facil tocar segons quins temes, amb un to totalment filosofic i una mica desolador. La seva obra més important, Fiasco, ja revela només amb el titol el que pot esperar el lector del desenllaç de la novela.
Tres obres us recomano d'aquest autor: Solaris, Retorn de les Estrelles i Fiasco.
*: Més sobre Andrei Tarkovsky en un nou bloc que estic preparant, sens dubte un dels grans del mon del cinema, i poc conegut degut al regim politic en el que va viure.
Salut
|
|
|