Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

TomasM-Porta ha escrit 1727 articles i te 8011 comentaris. L'últim article ha estat fet el 14/06/16

perfil de'n(na) TomasM-Porta | àlbum de fotos de'n(na) TomasM-Porta

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de TomasM-Porta

Espai
 

REFORMA CONSTITUCIONAL, EQUILIBRI PRESSUPOSTARI I AUTONOMIA FINANCERA.

Data divendres 2/setembre/2011 - 03:37 Icona 599 Data 1

1

Ja aviso que la cosa serà una mica llarga i potser pesada per a qui no els hi agradi la teoria política i la tècnica jurídica.

Primer de tot, abans de posicionar-nos a favor o en contra de la reforma constitucional, cal saber de què parlem, és a dir, què el nou article 135 proposat pel PP i el PSOE.

Després faré una crítica formal d’aquest article des d’un punt de vista estrictament democràtic i de praxis de govern i, finalment, faré una crítica material d’aquest article des d’un punt de vista liberal, catalanista i europeista perquè aquests són els més tres eixos ideològics ( i no perquè aquests tres eixos siguin els bons, és clar, sinó perquè són els bons bons des del meu punt de vista ).

La proposta feta conjuntament pel PP i el PSOE, diu:

“La propuesta de reforma para el nuevo artículo 135 de la Constitución, cuyo texto fue acordado la pasada medianoche por el PP y el PSOE, queda redactada de la siguiente manera, aunque puede estar sujeto aún a cambios de última hora:

"Más de treinta años después de la entrada en vigor de la Constitución, formando parte España de la Unión Económica y Monetaria Europea, que consolida y proyecta sus competencias en el marco de una creciente gobernanza común, y siendo cada vez más evidentes las repercusiones de la globalización económica y financiera, la estabilidad presupuestaria adquiere un valor verdaderamente estructural y condicionante de la capacidad de actuación del Estado, del mantenimiento y desarrollo del Estado Social que proclama el artículo 1.1 de la propia Ley Fundamental y, en definitiva, de la prosperidad presente y futura de los ciudadanos. Un valor, pues, que justifica su consagración constitucional, con el efecto de limitar y orientar, con el mayor rango normativo, la actuación de los poderes públicos.

Para llegar hasta aquí, la salvaguarda de la estabilidad presupuestaria ya supuso un instrumento imprescindible para lograr la consolidación fiscal que nos permitió acceder a la Unión Económica y Monetaria y fue posteriormente recogida en normas de rango legislativo.

En el mismo sentido, el Pacto de Estabilidad y Crecimiento tiene como finalidad prevenir la aparición de un déficit presupuestario excesivo en la zona euro, dando así confianza en la estabilidad económica de dicha zona y garantizando una convergencia sostenida y duradera de las economías de los Estados Miembros.

La actual situación económica y financiera, marcada por una profunda y prolongada crisis, no ha hecho sino reforzar la conveniencia de llevar el principio de referencia a nuestra Constitución, al objeto de fortalecer la confianza en la estabilidad de la economía española a medio y largo plazo.

La presente reforma del artículo 135 de la Constitución Española persigue, por tanto, garantizar el principio de estabilidad presupuestaria, vinculando a todas las Administraciones Públicas en su consecución, reforzar el compromiso de España con la Unión Europea y, al mismo tiempo, garantizar la sostenibilidad económica y social de nuestro país.

Artículo único.

El artículo 135 de la Constitución Española queda redactado como sigue:

“1. Todas las Administraciones Públicas adecuarán sus actuaciones al principio de estabilidad presupuestaria.

2. El Estado y las Comunidades Autónomas no podrán incurrir en un déficit estructural que supere los márgenes establecidos, en su caso, por la Unión Europea para sus Estados Miembros.

Una Ley Orgánica fijará el déficit estructural máximo permitido al Estado y a las Comunidades Autónomas, en relación con su producto interior bruto. Las Entidades Locales deberán presentar equilibrio presupuestario.

La actual situación económica y financiera no ha hecho sino reforzar la
conveniencia de llevar el principio de referencia a nuestra Constitución

3. El Estado y las Comunidades Autónomas habrán de estar autorizados por Ley para emitir deuda pública o contraer crédito.

Los créditos para satisfacer los intereses y el capital de la deuda pública de las Administraciones se entenderán siempre incluidos en el estado de gastos de sus presupuestos y su pago gozará de prioridad absoluta. Estos créditos no podrán ser objeto de enmienda o modificación, mientras se ajusten a las condiciones de la Ley de emisión.

El volumen de deuda pública del conjunto de las Administraciones Públicas en relación al producto interior bruto del Estado no podrá superar el valor de referencia establecido en el Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea.

4. Los límites de déficit estructural y de volumen de deuda pública sólo podrán superarse en caso de catástrofes naturales, recesión económica o situaciones de emergencia extraordinaria que escapen al control del Estado y perjudiquen considerablemente la situación financiera o la sostenibilidad económica o social del Estado, apreciadas por la mayoría absoluta de los miembros del Congreso de los Diputados.

5. Una Ley Orgánica desarrollará los principios a que se refiere este artículo, así como la participación, en los procedimientos respectivos, de los órganos de coordinación institucional entre las Administraciones Públicas en materia de política fiscal y financiera. En todo caso, regulará:

a) La distribución de los límites de déficit y de deuda entre las distintas Administraciones Públicas, los supuestos excepcionales de superación de los mismos y la forma y plazo de corrección de las desviaciones que sobre uno y otro pudieran producirse.

b) La metodología y el procedimiento para el cálculo del déficit estructural.

c) La responsabilidad de cada Administración Pública en caso de incumplimiento de los objetivos de estabilidad presupuestaria.

6. Las Comunidades Autónomas, de acuerdo con sus respectivos Estatutos y dentro de los límites a que se refiere este artículo, adoptarán las disposiciones que procedan para la aplicación efectiva del principio de estabilidad en sus normas y decisiones presupuestarias.

Disposición adicional única.

1. La Ley Orgánica prevista en el artículo 135 de la Constitución Española deberá estar aprobada antes de 30 de junio de 2012.

2. Dicha ley contemplará los mecanismos que permitan el cumplimiento del límite de deuda a que se refiere el artículo 135.3.

2. Los límites de déficit estructural establecidos en el 135.2 de la Constitución Española entrarán en vigor a partir de 2020.

Disposición final única.

La presente reforma del artículo 135 de la Constitución Española entrará en vigor el mismo día de la publicación de su texto oficial en el Boletín Oficial del Estado. Se publicará también en las demás lenguas de España".

2

Des del punt de vista formal penso que es poden fer les següents crítiques a aquesta reforma:

• Que s’hagi fet per la via d’urgència i amb unes eleccions convocades: no s’entén que una reforma d’aquesta envergadura, que regula el nucli dur de la constitució, es faci depressa i corrents, pràcticament sense debat parlamentari i amb un govern i una oposició que estan en funcions. Tot plegat sembla molt inconsistent o, des d’una altra perspectiva, dictat per un poder superior que vol de totes totes assegurar-se que Espanya pagui el que deu, es a dir, bàsicament els bancs alemanys.

• Que no s’hagi convocat un referèndum per a que la ciutadania vol aquesta reforma o no: en una democràcia els ciutadans hauríen de decidir el màxim de coses possibles. I és evident que no és gaire democràtic reformar la constitució que és la principal llei d’un país – i més quan els articles que és reformen són fonamentals per a la política econòmica a seguir – sense referèndum i més tenint en compte que aquesta reforma constitucional no estava ni en el programa del PSOE ni del PP.

• La remissió a la Unió Europea del dèficit estatal: per a mi això és un encert. La Unió Europea ha de tenir una política econòmica conjunta que faci difícil que es tornin a repetir un daltabaix com el que estem patint.

• La remisió a una llei orgànica del dèficit de totes les administracions públiques i de la possibilitat d’emetre deute públic: això buida de contingut la reforma constitucional perquè fins que aquesta llei orgànica no s’aprovi la reforma no serà efectiva i ningú no coneix, ni per bé ni per mal, els continguts d’aquesta llei orgànica.

• Les excepcions al principi d’estabilitat presupostària: també buiden de contingut la norma. Perquè es fan servir conceptes jurídics indeterminats que poden fer que els governs es saltin l’equibri pressupostari sempre que els hi sembli.

• L’aplicació a partir de l’any 2020: això és senzillament una broma. D’aquí a 9 anys qui sap qui serà viu. Probablement es considera que no es podrà obtenir l’equilibri pressupostari fins que no es pagui l’actual deute, però haurien d’explicar com es pagarà aquest deute per tal que l’any 2020, si no tot això sembla –i probablement és- política ficció.


3

Des d’un punt de vista material crec que s’han de tenir en compte dos aspectes:

• La regulació de l’equilibri pressupostari a nivell contitucional: els liberals som partidaris de l’equilibri pressupostari, però que l’equilibri pressupostari tingui rang constitucional és un destorb per a quan aquest desequilibri pressupostari sigui necessari. Llavors què s’haurà de fer, reformar la constitució per la via urgent una altra vegada? Anar a parar al Tribunal Constitucional per a que resolgui si el desequilibri pressupostari és constitucional o no? L’equilibri pressupostari ha de ser la conseqüència d’un bon govern, com l’equilibri pressupostari d’una família ha de ser la conseqüència d’un bon govern familiar i no d’una llei. I menys de la llei més important d’un estat.

D’altra banda l’actitud dels socialistes em sembla sensacional. Primer generel el déficit públic més gran de la història de l’estat espanyol i després propugnen una reforma constitucional en el que sigui obligatori l’equilibri presupostari, una coherència absoluta, vaja. Tots sabem, per una altra banda, que l’esquerra democràtica europea és partidària del keynesianisme i, per tant, del dèficit fiscal.

No entenc quin serà el programa econòmic dels socialistes a partir d’ara, francament.

• Les implicacions en les comunitats autònomes d’aquesta regulació constitucional: tal com jo ho veig el problema no és que Catalunya no pugui tenir el dèficit fiscal, perquè el déficit fiscal és quelcom intrínsecament dolent i hauríemde procurar no tenir-lo. El problema és que nosaltres tenim dèficit fiscal perquè l’estat ens espolia i, per tant,si l’estat ens tornès el que ens pren i dóna a altres, no en tindríem. Per tant aquesta reforma constitucional estaria bé si també limitès el quantum amb que les comunitats autònomes han de contribuir a la solidaritat de la resta de comunitats. Aquesta és la base del problema i això no s’aconseguirà si no s’aconsegueix un pacte fiscal a la basca.

No m’agrada que la Generalitat hagi d’emetre deute públic però encara m’agrada menys que qui decideixi si la Generalitat pot emetre deute públic o no sigui el govern o el Parlament espanyol. Perquè no hi ha autonomia política sinó hi ha autonomia financera i no hi ha autonomia financera si qui decideix els eixos de la política econòmica de les comunitats autònomés no són els governs autonòmics sinò els governs centrals. És evident que la reforma constitucional té un marcat caracter centralista en aquest sentit.

A l’hora de fer aquest canvi constitucional, finalment, el PP i el PSOE no han tingut en compte els partits nacionalistes i regionals que hi ha al llarg de l’estat espanyol. Per tant és una reforma excloent ja que només ha volgut escoltar dues veus i n’hi ha moltes més.

Per tot l’anterior, estic en contra de la reforma constitucional tal com l’han plantejada el PP i el PSOE, per poc democràtica, per precipitada, per imposada, per centralista i, sobre tot, per inútil.



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
Dorian

...

Date Saturday, September 3rd 2011, 4:14 PM

Persi,

Un article molt interessant, i certament dens i complicat de digerir. M'agradaria ficar una mica més de llenya al foc fent notar que ja al 2001, el PP ja va legislar aquest tema amb la "Ley General de Estabilidad Presupuestaria", on es limitava el creixement de la despesa i s'establien sancions a les administracions en cas d'incompliment. Al 2006, el Govern del PSOE la va modificar, elevant el sostre de despesa a l'1% en cas de que la economia tingues un creixement per sota del 2%. A totes llums és tracta d'una mesura Keynesiana. I la historia ens ha demostrat un i alre cop que Keynes anava errat.

Per a un lliberal com jo, la mesura actual, que no és res mes que recuperar el famos deficit zero i equilibri pressupostari de la època del PP, em sembla totalment encertada i necessaria. La llàstima és que no es fa per inicitiva propia, sino per a recuperar la confiança dels mercats.

Jo també em pregunto quina política economica aplicarà ara el PSOE. Aquests irresponsables no han fet altra cosa que estrangular-se amb la seva propia soga.

Salut, i felicitats per l'article.

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per TomasM-Porta? Aquí son els últims articles.

 
Bullet ELS CIUTADANS COM NOSALTRES
  Data 14/06/16 Icona 3862 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LES DONES SÓN MILLORS
  Data 13/06/16 Icona 1928 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LES CUP.
  Data 09/06/16 Icona 1894 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet L’AJUNTAMENT ANTISISTEMA
  Data 02/06/16 Icona 1900 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ÀUSTRIA A PUNT DE TENIR
  Data 27/05/16 Icona 1831 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA BATLLESA COLAU I
  Data 26/05/16 Icona 1904 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet PERO LA BATLLESA COLAU
  Data 25/05/16 Icona 1953 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ARS MARINA TROBANDI
  Data 25/05/16 Icona 1983 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet APOLOGIA DEL DISPENSARI
  Data 17/05/16 Icona 1870 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet CDC VERSUS ERC
  Data 13/05/16 Icona 1855 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet I ELS REFUGIATS DEL
  Data 12/05/16 Icona 1914 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet S’HAN D’APUJAR ELS
  Data 11/05/16 Icona 1798 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet NOVES ELECCIONS AL REGNE
  Data 10/05/16 Icona 1862 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet PER LA RENDA NO DONARÉ
  Data 09/05/16 Icona 1932 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet PUNT I FINAL
  Data 27/04/16 Icona 1922 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet JOHAN CRUYFF IN MEMORIAM
  Data 01/04/16 Icona 1903 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet RAJOY FA BO SANCHEZ
  Data 14/03/16 Icona 1871 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA BROMETA DE RÀDIO
  Data 09/03/16 Icona 1853 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet CARME FORCADELL, PRESIDENTA
  Data 02/03/16 Icona 1987 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DEMOCRÀCIA DIRECTA
  Data 01/03/16 Icona 1887 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DOLORS MIQUEL PROVOCANT
  Data 25/02/16 Icona 1913 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet MURIEL CASALS IN MEMORIAM
  Data 25/02/16 Icona 1842 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SON DEMOCRÀTIQUES LES
  Data 16/02/16 Icona 1892 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL MAGISTRAT ISMAEL
  Data 15/02/16 Icona 1950 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet SOBRE EL NOU GOVERN
  Data 11/02/16 Icona 1907 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet JO VOTARIA A FAVOR D’UN
  Data 10/02/16 Icona 1834 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PERÃ’ QUE COI HA FET
  Data 08/02/16 Icona 1847 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL FINANÇAMENT IRREGULAR
  Data 26/01/16 Icona 1933 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet L’ADÉU –O L’ARREVEURE
  Data 25/01/16 Icona 1881 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet PERQUÈ CREC QUE CONVERGÈNCIA
  Data 21/01/16 Icona 1778 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet A SANT DE QUÈ LA GENERALITAT
  Data 20/01/16 Icona 1927 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet NO PODEN HAVER LLEIS
  Data 19/01/16 Icona 1860 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LADRAN, LUEGO CAVALGAMOS
  Data 13/01/16 Icona 1999 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet AL.LELUIA, TENIM PRESIDENT!!!!
  Data 11/01/16 Icona 1811 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SUBASTES FRATICIDES
  Data 07/01/16 Icona 1932 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet CONTRA ARTUR MAS
  Data 05/01/16 Icona 1953 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS SOCIALISTES ES VAN
  Data 29/12/15 Icona 1862 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet TRIA CARMINA NATIVITATITS
  Data 28/12/15 Icona 1824 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS DE LES CUP SON UNS
  Data 28/12/15 Icona 1794 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet TRIA CARMINA NATIVITATITS
  Data 24/12/15 Icona 1895 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet TRIA CARMINA NATIVITATITS
  Data 23/12/15 Icona 1807 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet S’ESDEVINDRAN LES REVOLUCIONS
  Data 22/12/15 Icona 1834 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS RESULTATS DE LES
  Data 21/12/15 Icona 1866 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet HEM DE CELEBRAR AQUESTA
  Data 10/12/15 Icona 1902 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet EM DONO DE BAIXA D’ERC
  Data 10/12/15 Icona 1975 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Títol de l'article
  Data 02/12/15 Icona 1880 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet QUE CONVOQUIN NOVES
  Data 01/12/15 Icona 1876 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet UNA MISSA PER FRANCO???
  Data 23/11/15 Icona 1861 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet ALGÚ ENTÉN EL QUE ESTÀ
  Data 22/11/15 Icona 1966 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA RESULTA QUE ESTEM
  Data 18/11/15 Icona 1739 Data 1 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Gener

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Desembre

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer