|
11 PREGUNTES I RESPOSTES SOBRE LES SENTÈNCIES DEL SUPREM
dijous 23/desembre/2010 - 07:30 2104 2
QUÈ DIUEN LES TRES SENTÈNCIES?
Les resolucions de les tres sentències declaren que tenen raó els denunciants i declaren “el dret” de les persones que van plantejar el plet `que el castellà s’usi també com a llengua vehicular al sistema educatiu” català i, per això, exigeixen a la Generalitat que adapti el seu sistema d’ensenyament a la nova situació creada per la sentència del Tribunal Constitucional. Una sentència que afirma que els pares tenen dret de decidir en quina llengua reben les classes els seus fills i que els formularis de pre-inscripció han de preguntar quina és la llengua habitual dels pares o tutors.
PER QUÈ HI HA AQUESTES SENTÈNCIES?
Aquestes sentències responen a tres demandes de pares que volen que els seus fills estudiïn en espanyol. Una és CONSUELO SANTOS NEYRA, de l’escola Sant Josep de Calassanç-Escolàpies de Sabadell. L’altra és de FELICIANO SÁNCHEZ LÓPEZ, dels centres SIL i Escola del Carme. I la tercera és de MARINA GALA PRIETO, de la Salle de Tarragona.
QUI DEFENSA ELS DEMANDANTS?
Convivència Cívica Catalana (CCC), una entitat espanyolista creada el 1998 contra la llei de política lingüística aprovada pel Parlament de Catalunya. CCC s’ha especialitzat a portar als tribunals qualsevol llei que signifiqui un avenç del català.
QUINS SÓN ELS JUTGES QUE DICTEN SENTÈNCIA?
Els ponents de les tres sentències són CELSA PICÓ (pròxima al PSOE) en dues d’aquestes i SANTIAGO MARTÍNEZ VARES (pròxim al PP), en una.
QUÈ SIGNIFICA EL CONCEPTE LLENGUA VEHICULAR?
Per “llengua vehicular” o “llengua franca” s’entén la llengua que els parlants fan servir per a comunicar-se entre si en una zona determinada on es parlen uns quants idiomes. La Generalitat de Catalunya defineix com a llengua vehicular “la llengua de comunicació i aprenentatge de tots els centres educatius” I afegeix que “la llengua vehicular és el català”
COM AFECTARÀ AQUESTA SENTÈNCIA SI UN PARE O UNA MARE DEMANA QUE LES CLASSES ES FACIN EN ESPANYOL?
A partir d’ara, si una mare o un pare demana que el seu fill rebi les classes de totes les matèries en espanyol, el centre estarà obligat a fer-ho. Si no ho fa, el pare o la mare podrà denunciar el centre i portar-lo a judici, cosa que fins ara no era possible.
LES NOTES I LES CIRCULARS DEL CENTRE S’HAURAN D’ESCRIURE EN CASTELLÀ?
Si els pares ho demanen, a partir d’ara el centre els haurà d’enviar totes les comunicacions, fins i tot les notes, en espanyol. Fins ara no estaven obligats a fer-ho i les podien enviar en català.
QUAN PSC I CIU DIUEN QUE AQUESTA SENTÈNCIA NO AFECTA L’ORDENAMENT ACTUAL, AIXÒ ÉS CERT?
El conseller Ernest Maragall ha dit que aquestes sentències fan referència només a tres casos particulars, “reclamacions plantejades fa més de quatre anys per tres famílies”, i que defineix com a “ja superades”. En aquest sentit, defensa que la sentència només afecta a aquests casos. Però la sentència és molt clara quan remarca que la situació és nova després de la sentència del TC i, per tant, no és una decisió que afecti només tres famílies.
ÉS CERT QUE LES SENTÈNCIES DEL SUPREM NO AFECTEN LES AUTONOMIES?
No. El Tribunal Suprem espanyol és “superior en tots els ordres” a qualsevol altre tribunal de l’estat, inclosos els tribunals suprems de les comunitats autònomes. Només el Tribunal Constitucional és superior al Suprem, però només en matèria de garanties constitucionals.
QUINES CONSEQÜÈCIES TINDRÀ PER A UNA ESCOLA NO OBEIR LES DEMANDES D’UNA FAMÍLIA PERQUÈ ELS SEUS FILLS SIGUIN ESCOLARITZATS EN ESPANYOL?
Podria ser portada als tribunals i els pares podrien reclamar càstigs administratius o penals contra els seus responsables.
PER QUINA RAÓ LA SENTÈNCIA DEL CONSTITUCIONAL FA DIFERENT AQUEST CAS?
Perquè la sentència del Constitucional estableix una nova base jurídica, que elimina les condicions prèvies. Tot el que ha estat normal fins ara no té cap motiu per ser-ho a partir d’ara. Particularment els temes de llengua perquè aquests es basaven en l’anterior estatut d’autonomia. El nou estatut d’autonomia, després de la sentència del Constitucional, és pitjor que el del 1979.
He copiat el QUÈQUIQUANCOM? sobre la sentència del TS que Vilaweb ha facilitat d'una manera molt entenedora.
Font:www.vilaweb.cat
Interessant llegir l'article complet de la sentència del TS:
www.vilaweb.cat
|