Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

TomasM-Porta ha escrit 1727 articles i te 8011 comentaris. L'últim article ha estat fet el 14/06/16

perfil de'n(na) TomasM-Porta | àlbum de fotos de'n(na) TomasM-Porta

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de TomasM-Porta

Espai
 

“L’ÚLTIM PATRIARCA” DE NAJAT EL NACHMI

Data dissabte 30/octubre/2010 - 05:53 Icona 665 Data 2

La Najat El Nachmi és una escriptora vigatana. Escriu en català i narra les seves experiències vitals. Aquestes experiències tenen a veure amb l’immigració marroquina – d’on procedeix la seva família – però no només parlen d’això. Dins del marc de la cultura catalana contemporània, doncs, per la riquesa de la seva perspectiva, és una veu original i interessant.

Dit l’anterior, la primera sensació que he tingut al llegir “L’últim patriarca” és que les famílies marroquines i les catalanes s’assemblen molt. No és estrany: compartim la Mediterrània, compartim el monoteisme i, sobre tot, compartim l’ésser éssers humans. Val a dir que aquesta constatació – que els éssers humans ens assemblem molt arreu – és quelcom que em crida l’atenció sempre que llegeixo autors no occidentals.

No sé perquè potser jo esperava que els xinesos o els egipcis o els keniates no mengèssin, no estimèssin, no odiessin, no tinguèssin ambicions de poder, no fossin compassius, etc...I vet aquí que resulta que arreu la gent és si fa no fa com els catalans. O dit d’una manera més humil, lògica i real: que els catalans som com la gent de tot arreu.

Em crida molt l’atenció del dolent de la novel.la, que és el patriarca de la família, aquell que creu que ell té tots els drets i no té pràcticament cap obligació, que pensa que és una mena de cabdill familiar a qui tothom ha de retre pleitesia. Em crida l’atenció perquè em recorda molt al meu pare, que em va voler forçar a estudiar Medicina i em volia forçar a casar-me amb una noia que no estimava, que va obligar ma mare a llogar un pis per a que jo hi anès a dormir perquè tenia por de que, estant jo al llit, el meu pare em fotès una pallissa.

I el meu pare era català de soca-arrel, català amb el mil i un cognoms catalans, català de tercera generació barcelonina, català descendent de l’Alt Urgell i la Noguera, català menestral, català que de jove havia estat d’ERC i que de gran era convergent, es a dir, un català, d’entrada, molt català, que diríem. I val a dir que probablement no era una mala persona: simplement havia heretat una manera de veure la vida patriarcal i actuava de forma patriarcal pel que ell considerava que era el bé de tots. Ni té sentit recriminar-li res, ni té sentit tancar els ulls a la seva tirania, crec.

Així doncs, jo penso que la primera lectura que s’ha de fer d’aquest personatge no s’ha de fer en clau nacional, és a dir, en clau de pensar que aquests patriarques només existeixen als països de religió musulmana i que, en canvi, a Occident, n’estem alliberants. La meva experiència és una prova de que no és així.

L’altre perspectiva és la perspectiva de gènere. L’home domina la dona. Discutir que s’ha viscut en una societat patriarcal em sembla gratuït, però discutir que aquesta societat patriarcal, sovint hi ha hagut dones que han manat més que els homes, també m’ho sembla. Es a dir, no es pot discutir que fins fa dos dies teniem unes lleis que tractaven la dona com si fos una menor d’edat, però penso que les relacions de poder, a banda del que diguin les lleis, sovint tenen a veure amb la fortalesa de caràcter i, en aquest sentit, crec que es difícil que han existit matriarques. De fet, es diu que a les llars manen les dones, cosa que si més no a la meva és cert.

Probablement, pel que fa al gènere, la diferència que hi ha entre la societat marroquina en general i la societat catalana en general és que el Marroc és una societat en vies de desenvolupament i Catalunya és una societat postmoderna. Això vol dir que al Marroc, potser – i dic potser perquè ho desconec – la carrera professional de la dona és el matrimoni, és a dir, el matrimoni no suposa bàsicament un acte d’amor, de passió o d’atracció entre dues persones de sexe diferent sinó, a més, la via de supervivència econòmica de la dona. A Catalunya les dones – des de fa només dos dies, però – són econòmicament independents.

També hi ha la diferència que als països de religió musulmana un home pot casar-se amb no sé quantes dones i aquí només amb una, però la novel.la no entra en aquest terreny. El pare patriarca se’n va al llit amb qualsevol dona atractiva que se li posa a tret però només té una dona legítima. Aquesta dona legítima li recrimina que tingui amants, però no sé si li recriminaria que tingués més esposes. Suposo que no, però no ho sé.

El poder del patriarca a la novel.la es va desfent com un terrós de sucre.També fou la meva experiència amb el meu pare. El marc social català contemporani no dóna joc al patriarcat. Es a dir, si jo en comptes d’haver estudiat Dret i haver començat a exercir d’advocat, m’hagués quedat al negoci familiar – que és el que solia passar a Catalunya fins que es va esdevenir el boom universitari – probablement jo m’hagués casat amb la dona que hagués volgut el meu pare.

És el mateix cas de la protagonista: alliberada de l’economia familiar i en un marc social en el que prima la llibertat individual per damunt de l’estructura familiar, només cal ser una mica valent per ser lliure. Crec que es evident que, cinquanta anys enrere, calia ser molt valent. I probablement al Marroc estan com 50 anys enrere aquí. I les famílies marroquines que han vingut a Catalunya han hagut de viure aquest procés que aquí es va anar fent de mica en mica de cop. Perquè, al final, els fills dels immigrants, sobre tot als llocs on no hi ha guethos, són catalans, són occidentals, als qui la marroquinitat o la musulmanitat cada vegada quedarà més lluny.

Un altre dels aspectes del llibre que crida l’atenció és l’erotisme. Jo recordo que li vaig preguntar a ma mare quantes vegades havia fet l’amor i ella em va contestar que només una, per a tenir-me a mi. O sigui que l’idea que tenien les dones de la seva generació del sexe és que era quelcom, sinó directament dolent, com a mínim vergonyós.

Pensava, per tant que les dones marroquines debien ser totes si fa no fa com ma mare, és a dir, que arribaven verges al matrimoni i que, després, ho feien més perquè el marit els hi reclamava el dèbit conjugal que no pas perquè en tinguèssin ganes. I la Najat ens explica casos de dones mussulmanes alliberades sexualment. No cal dir que a aquestes dones que a tots ens agradaria conèixer els homes mussulmans – i els catalans – les anomenen putes, però en aquest tema jo penso que l’hipocresia i el complexe d’inferioritat masculí és brutal. No volem que les dones copulin amb altres homes perquè ens fa por fer el ridícul, ser pitjors. Si no tenen punt de comparació, per a elles sempre serem els seus campions sexuals.

L’estil del llibre – passant ara ja a qüestions formals – és molt encertat. La Najat aconsegueix que tinguem ganes de llegir més i més, que no tinguem ganes de deixar el llibre damunt la tauleta de nit. Ella dóna com a referència constant la Mercè Rodoreda però jo – que no en sóc un admirador entusiasta – penso més aviat en Hitchcock. No perquè la novel.la sigui de misteri, sinó perquè sap atrapar al lector en una tensió constant que fa que vulguis saber aquella història com acaba, si la protagonista se n’acaba sortint o no.

Els que no l’hagueu llegit val la pena que ho feu. I val la pena que llegiu les columnes de la Najat a El Periódico. Està cridada a ser una de les grans escriptores de la literatura catalana i, ves, a mi em fa il.lusió que una de les escriptores més importants de la meva llengua tingui un nom tan bonic com Najat.



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
siddharta

L'orígen

Date Sunday, October 31st 2010, 8:49 AM

dels burques físics i psíquics es d'homes i dones frustrats, acomplexats i gelosos.

Spacer

Picture
bertran

Crec

Date Sunday, October 31st 2010, 6:03 AM

com tu que en el fons les nostres societats, catalana i marroquina i d'altres, no es diferencien massa. Potser ens criden l'atenció coses que pensem que son molt antigues, però és que aquí per exemple les dones poden votar des de no fa tant, el 1931, o a Suïssa fa només 39 anys, del 1971.

Sovint el llibre s'ha d'encarregar, però aconseguir-lo no és pas difícil ! :)

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per TomasM-Porta? Aquí son els últims articles.

 
Bullet ELS CIUTADANS COM NOSALTRES
  Data 14/06/16 Icona 3862 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LES DONES SÓN MILLORS
  Data 13/06/16 Icona 1928 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet LES CUP.
  Data 09/06/16 Icona 1895 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet L’AJUNTAMENT ANTISISTEMA
  Data 02/06/16 Icona 1900 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ÀUSTRIA A PUNT DE TENIR
  Data 27/05/16 Icona 1832 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA BATLLESA COLAU I
  Data 26/05/16 Icona 1905 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet PERO LA BATLLESA COLAU
  Data 25/05/16 Icona 1953 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ARS MARINA TROBANDI
  Data 25/05/16 Icona 1984 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet APOLOGIA DEL DISPENSARI
  Data 17/05/16 Icona 1870 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet CDC VERSUS ERC
  Data 13/05/16 Icona 1856 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet I ELS REFUGIATS DEL
  Data 12/05/16 Icona 1915 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet S’HAN D’APUJAR ELS
  Data 11/05/16 Icona 1799 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet NOVES ELECCIONS AL REGNE
  Data 10/05/16 Icona 1862 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet PER LA RENDA NO DONARÉ
  Data 09/05/16 Icona 1932 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet PUNT I FINAL
  Data 27/04/16 Icona 1923 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet JOHAN CRUYFF IN MEMORIAM
  Data 01/04/16 Icona 1904 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet RAJOY FA BO SANCHEZ
  Data 14/03/16 Icona 1871 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA BROMETA DE RÀDIO
  Data 09/03/16 Icona 1853 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet CARME FORCADELL, PRESIDENTA
  Data 02/03/16 Icona 1987 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DEMOCRÀCIA DIRECTA
  Data 01/03/16 Icona 1888 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LA DOLORS MIQUEL PROVOCANT
  Data 25/02/16 Icona 1913 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet MURIEL CASALS IN MEMORIAM
  Data 25/02/16 Icona 1844 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SON DEMOCRÀTIQUES LES
  Data 16/02/16 Icona 1893 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL MAGISTRAT ISMAEL
  Data 15/02/16 Icona 1950 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet SOBRE EL NOU GOVERN
  Data 11/02/16 Icona 1907 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet JO VOTARIA A FAVOR D’UN
  Data 10/02/16 Icona 1834 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet PERÒ QUE COI HA FET
  Data 08/02/16 Icona 1847 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet EL FINANÇAMENT IRREGULAR
  Data 26/01/16 Icona 1933 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet L’ADÉU –O L’ARREVEURE
  Data 25/01/16 Icona 1881 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet PERQUÈ CREC QUE CONVERGÈNCIA
  Data 21/01/16 Icona 1778 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet A SANT DE QUÈ LA GENERALITAT
  Data 20/01/16 Icona 1927 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet NO PODEN HAVER LLEIS
  Data 19/01/16 Icona 1860 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet LADRAN, LUEGO CAVALGAMOS
  Data 13/01/16 Icona 2000 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet AL.LELUIA, TENIM PRESIDENT!!!!
  Data 11/01/16 Icona 1812 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SUBASTES FRATICIDES
  Data 07/01/16 Icona 1934 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet CONTRA ARTUR MAS
  Data 05/01/16 Icona 1954 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS SOCIALISTES ES VAN
  Data 29/12/15 Icona 1862 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet TRIA CARMINA NATIVITATITS
  Data 28/12/15 Icona 1824 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS DE LES CUP SON UNS
  Data 28/12/15 Icona 1794 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet TRIA CARMINA NATIVITATITS
  Data 24/12/15 Icona 1895 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet TRIA CARMINA NATIVITATITS
  Data 23/12/15 Icona 1807 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet SESDEVINDRAN LES REVOLUCIONS
  Data 22/12/15 Icona 1834 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS RESULTATS DE LES
  Data 21/12/15 Icona 1866 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet HEM DE CELEBRAR AQUESTA
  Data 10/12/15 Icona 1902 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet EM DONO DE BAIXA DERC
  Data 10/12/15 Icona 1976 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet Ttol de l'article
  Data 02/12/15 Icona 1880 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet QUE CONVOQUIN NOVES
  Data 01/12/15 Icona 1876 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet UNA MISSA PER FRANCO???
  Data 23/11/15 Icona 1861 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet ALG ENTN EL QUE EST
  Data 22/11/15 Icona 1966 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet I ARA RESULTA QUE ESTEM
  Data 18/11/15 Icona 1739 Data 1 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Gener

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Desembre

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer