Xat Catala
Entra Registra´t
     
 
La meva foto

Benvingut/da al meu bloc!

ignatxo ha escrit 133 articles i te 353 comentaris. L'últim article ha estat fet el 18/06/12

perfil de'n(na) ignatxo | àlbum de fotos de'n(na) ignatxo

   
Espai
Espai
   
 

Article del bloc de ignatxo

Espai
 

L´ETAPA AUSTRALIANA DE PETER WEIR

Data dijous 19/agost/2010 - 12:19 Icona 642 Data 1

“Únic Testimoni” (Witness, 1986), “El Club dels Poetes Morts” (1989) o el “Show de Truman” (1998) són títols que ens venen en ment i els associem ràpidament als actors que hi intervenen, Harrison Ford, Robin Williams i Jim Carrey respectivament. En quan a solidesa narrativa i exposició tenen un petit marge de diferència entre elles (èpoques i localitzacions) però que segueixen un nexe en comú en quan a temàtica; fins a quin punt l’home és capaç d’adaptar-se en ambients aliens o hostils als seus paisatges cotidians. D’aquesta manera el policía urbanita per resoldre un assassinat s’ha d’infiltrar en una comunitat Amish; un grup d’alumnes d’una escola privada són empesos pel seu mestre a la recerca d’inspiració més enllà de les parets de les aules; o el fals món perfecte recreat expressament per a un individu escollit a l’atzar des del seu naixement a fi d’emplenar l’audiència mediática que, des d’un altre món, en bars i llars segueixen dia a dia la seva vida.

Tan enginy o originalitat, una e idònia excusa com aquesta, és la suficient com perquè un director amb majúscules de l’alçada de Peter Weir (nascut a Sydney el 1944), es congratuli i ens fascini amb brillants comèdies dramàtiques com “Matrimoni de Conveniència” (Green Card, 1990) interpretada per Andie MacDowell i Gerard Depardieu, o ens endinsi en l’aventura com a Mestre de Cerimònies amb la colossal “Master and Commander” (2003), amb Russell Crowe com a protagonista.

Gràcies als seus inicis com a càmera i operador a diferents Canals de televisió del seu país, Weir es va finançar el mitgmetratge “Homesdale” (1971), per poder així emprendre el camí a projectes més ambiciosos. Però no va ser fins el 1976 quan al Festival de Sitges acollí amb gran clamor “Picnic a Hanging Rock”, adaptació d’una novel.la de Joan Lindsay (una jane Austen de les antípodes) i que es basava en un fet real succeït el dia dels enamorats de l’any 1900 on les cròniques de l’època van fer constar d’unes extranyes desaparicions que es van succeïr en aquesta remota zona del sud d’Austràlia . “Picnic a Hanging Rock” és podria considerar una versió femenina de “El Club dels Poetes Morts”, cinta deudora d’aquest drama a cavall amb el fantàstic; un grup de senyoretes d’alta societat, alumnes de l’Escola Femenina d’Appleyard, enamorades de la poesía i l’art (encara que també es produeix un enfrontament de classes, degut a la condició d’òrfana d’una de les protagonistes) se’n van d’excursió el dia de Sant Valenti. Al mig de la solejada estepa australiana van a raure sota l’ombrívola formació rocosa que porta el títol de la cinta. Durant un passeig d’inspiració i estudi, tres noietes i una institutriu desaparèixen per no tornar-se’n a saber res més d’elles. L’incident acabarà influïnt de manera diferent en la resta de membres de la Institució. “Picnic a Hanging Rock” no deixa de ser un al.legoria sobre la decadencia de la moral i disciplina victoriana (el fet de sentir-se com a Anglaterra però canviant els prats verds per sòls argilosos i ardents d’ Austràlia; camp de cultiu de les espècies de serp més letals de la Terra). D’ aquí l’ interessant matís en detallar la predictiva sequència de les formigues envaïnt un pastís de Sant Valentí, averany d’un fet que s’esdevindrà tràgic com trist; l’últim sospir d’amor a la Natura quan aquesta mostra la més invisible de les seves urpes. Weir ja ens vé a dir qui és l’element regnant; no ho és pas l’orgull colonial de sentir-se com a casa sinó l’entorn natural en si amb la seva pèrpetua i amenaçadora presència. De fet, una de les protagonistes li recorda a les altres noies amb tot un devociós presagi: “Hanging Rock ha estat un mil.lió d’anys esperant per nosaltres”.

Un any més tard Peter Weir dirigí “L’Última Onada” (1977), que juntament amb “Picnic a Hanging Rock” confabulen un díptic magistral. En aparença pot semblar un thriller judicial però on es ressalta clarament el xoc entre cultures i la submisió que una sotmet a l’altra (els aborigens alcoholitzats sota la influencia de la nova civilització moderna, ferm relleu de la tristement cèlebre “generació perduda”). A la sortida d’un bar als barris més perillosos de Sydney, un aborigen és assassinat. Un grup de nadius són acusats del crim. L’advocat que els defensa (interpretat per Richard Chamberlain, més conegut pel seu paper de capellà trenca-cors a la sèrie “El Pajaro Espino”) comença a patir al.lucinacions de tota mena una vegada li és assignat el cas. Amb un dels seus clients (l’actor aborigen David Gulpilil, tota una estrella a Austràlia) seguirán la pista a uns extranys dibuixos que ha anat gravant un bruixot, autèntic instigador del crim, i que insinúen la predicció d’un tsunami que devastarà la ciutat de Sidney.

Els elements naturals, en aquest cas metereològics, cobren una vital importància (excel.lent introducció de la tempesta de pedra al mig del desert). El cineasta alemany Werner Herzog també empraria el factor metereològic al final del seu influenciat llargmetratge “On somien les Formigues Verdes" (Wo Die Grünen Ameisen Träumen, 1984) on narra la inmobilitat d’un assentament aborigen per evitar que una Multinacional extregui Urani dels que ell consideren el seu territori sagrat; un anex al “dreamtime” (el que vé a ser pels cristians el paradís Terrenal o El Dorado pels asteques).

Peter Weir va dirigir altres films a Austràlia com les comèdies negres “Els Cotxes que es van Menjar Paris” (The Cars That Ate Paris, 1972) on el Paris en questió no és la capital francesa, sinó un poble de mala mort al cor del continent i on al seu voltant es produeixen misteriosament accidents de trànsit; i “The Plumber” (1979) que exposa l’odisea d’un matrimoni de mestres que s’han d’enfrontar a la kafkiana presència d’un llauner que els complicarà la vida amb les seves reparacions posant-los l’apartament del campus potes enlaire.

Hollywood comença a escoltar Weir amb “Gallipoli” (1981) amb Mel Gibson com a reclam; una clara denuncia sobre la intervenció dels voluntaris australians durant la I Guerra Mundial a la batalla del mateix nom i que van acabar sent un escut humà, mer pretext perquè les aliades tropes angleses de Sa Majestat poguéssin avançar sense miraments a una ofensiva final contra les files otomanes. Com a dada curiosa una cinta tan antibel.licista com és “Gallipoli” fou produïda per Rupert Murdoch, cunyat de George Bush fill , magnat d’un imperi editorial i mediàtic, i manipulador del noranta per cent de la premsa que s’escriu en anglès.

Peter Weir pot recorrer a la maquinària de Hollywood però deixa empremta, mereixent el respecte de compatriotes seus com George Miller (Mad Max, les bruixes d’Eastwick, Babe, el porquet a la ciutat), Philip Noyce (Calma Total, el Sant, Salt) o els neozelandesos Lee Tamahori (Once Were Warriors, Mulholland Falls) i Peter Jackson (Mal Gust; Meet the Feebles; Clínicament Morta; Criatures Celestials; El Senyor dels Anells).

Actualment té en projecte “The Way Back”, amb Colin Farrell de protagonista, i on narra l’èpica fugida d’un polonés després de la Invasió Alemana, i que en un llarg trajecte que el durà a dormir en gulags i altres camps de concentració, acabarà creuant l’Himalàia, el desert de Gobi fins anar a raure al Tibet per aposentar-se finalment a l’India. Malgrat que la història promet perquè està basada en fets reals, molts historiadors han posat en dubte la veracitat d’alguns dels seus passatges.



Espai
Spacer
Espai
   
  Escriu articles al teu bloc
Espai
 
 

Comentaris sobre aquest article

Espai Espai
 
Picture
erratica

impressionant

Date Thursday, August 19th 2010, 1:14 PM

i jo aqui fent recomanacions... aix senyor...

Spacer

Espai
 

Escriu el teu comentari per aquest article

Espai Espai
Espai
  Ho sentim, els usuaris no registrats no poden escriure comentaris | Registra't
   



Més articles

 

Vols llegir més articles escrits per ignatxo? Aquí son els últims articles.

 
Bullet IOGURT GREC
  Data 18/06/12 Icona 3170 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet CENT MIL MILIONS NO
  Data 17/06/12 Icona 1316 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet AMIC PEP...
  Data 27/04/12 Icona 1333 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet AMBLIN
  Data 26/04/12 Icona 1463 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet L´ARTISTA
  Data 28/02/12 Icona 1417 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS DESCENDENTS
  Data 27/01/12 Icona 1771 Data 7 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS PATGES... POBRETS
  Data 06/01/12 Icona 1413 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet PLÁCIDO
  Data 24/12/11 Icona 1510 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet 40 ANYS DE LA TARONJA
  Data 19/12/11 Icona 1811 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet LA MARATÓ DE LES RETALLADES
  Data 12/12/11 Icona 1422 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet UN MÈTODE PERILLÓS
  Data 05/12/11 Icona 1553 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet TOMMY
  Data 02/12/11 Icona 1533 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet L´EMPREMTA
  Data 01/12/11 Icona 1702 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet UN DÉU SALVATGE
  Data 28/11/11 Icona 1554 Data 4 comentari/s  
Spacer
Bullet CINEMA I GOT
  Data 27/11/11 Icona 1373 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet 19-N: concert de Roxette
  Data 19/11/11 Icona 1375 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet L´HOME DEL CADILLAC
  Data 17/11/11 Icona 1788 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet CRÒNICA D´UN ASSASSÍ
  Data 15/11/11 Icona 1476 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet 05 DE NOVEMBRE, LA NIT
  Data 04/11/11 Icona 1503 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet THE ROCKY HORROR PICTURE
  Data 31/10/11 Icona 1462 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet CRIADES I SENYORES
  Data 30/10/11 Icona 1763 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet RED STATE
  Data 16/10/11 Icona 1413 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet MELANCOLIA
  Data 12/10/11 Icona 1545 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet L´ARBRE DE LA VIDA
  Data 09/10/11 Icona 1861 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet SOMEWHERE (en algun
  Data 30/09/11 Icona 1582 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet ESCORXADOR- 5
  Data 21/08/11 Icona 1527 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet L´ORIGEN DEL PLANETA
  Data 15/08/11 Icona 1724 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet MANDERLAY
  Data 21/07/11 Icona 1467 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet MIN BEDSTE FJENDE
  Data 14/07/11 Icona 1605 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet MEUBLÉ, LA CASITA BLANCA
  Data 11/07/11 Icona 1932 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet NO EM DEMANIS QUE ET
  Data 04/07/11 Icona 1999 Data 13 comentari/s  
Spacer
Bullet 40 ANYS AMB O SENSE
  Data 03/07/11 Icona 1434 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet PROPOSTA
  Data 01/07/11 Icona 1802 Data 7 comentari/s  
Spacer
Bullet NOMÉS UNA NIT
  Data 29/06/11 Icona 1760 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet BANDES SONORES D´ESTIU…
  Data 22/06/11 Icona 1493 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet SALVADOR
  Data 21/06/11 Icona 1556 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet ARTUR MÉS ...
  Data 14/06/11 Icona 1707 Data 9 comentari/s  
Spacer
Bullet EL DISCURS DEL PRESIDENT
  Data 09/06/11 Icona 1594 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet SACRIFICI
  Data 08/06/11 Icona 1444 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet SOLSTICI
  Data 01/06/11 Icona 1399 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet 2011, FUGIDA DE BARCELONA
  Data 29/05/11 Icona 1536 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet ELS HOMES DE LA COMPANYIA
  Data 30/04/11 Icona 1590 Data 1 comentari/s  
Spacer
Bullet LA LLEGENDA DE SANT
  Data 22/04/11 Icona 1593 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet INFIDELS, ELIMINADA
  Data 13/03/11 Icona 1639 Data 9 comentari/s  
Spacer
Bullet JA SOM GRANDETS PERQUÈ
  Data 10/03/11 Icona 1657 Data 5 comentari/s  
Spacer
Bullet LA MATANÇA DEL DIA
  Data 14/02/11 Icona 1655 Data 0 comentari/s  
Spacer
Bullet CAMÍ A LA LLIBERTAT
  Data 09/01/11 Icona 1703 Data 3 comentari/s  
Spacer
Bullet 2011
  Data 30/12/10 Icona 1619 Data 2 comentari/s  
Spacer
Bullet VOLEU UNA MICA DE GRIP?
  Data 23/12/10 Icona 1626 Data 6 comentari/s  
Spacer
Bullet BLAKE EDWARDS (1922-2010)
  Data 17/12/10 Icona 1624 Data 1 comentari/s  
Spacer
Espai
Espai
Espai

Cerca al meu bloc

 


Donar un cop d'ull a tots els blocs
Espai
Spacer
Espai

Articles antics

Gener

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Desembre

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
Espai
Spacer

Referències

Col·labora!
Spacer
Contacta amb el suport / Avisa'ns d'abusos
Spacer
Posa'ns als favorits
Spacer
Política de privacitat, Termes d'ús & Legal
Spacer