|
Quin preu estarieu disposats a pagar per un riu?
dimecres 16/juny/2010 - 05:34 2611 2
Estic palplantat en una sala de color neutre mentre escolto les explicacions tècniques relatives a la planta dessaladora que estic visitant.
Interessant, molt interessant, en només 4 anys, el cost de l’aigua obtinguda per aquest mitjà ha reduït el seu cost econòmic a la meitat. O sigui, que ha passat de ser 4 vegades més cara que l’aigua obtinguda per mètodes tradicionals (aigües subterrànies i superficials) a només el doble d’aquesta. Aquesta reducció de cost s’ha aconseguit a través de l’optimització energètica.
El doble?!!!. Bé, si, en costos quantificables objectivament. Ara bé, i en costos subjectius?. Quin preu creieu que estaria disposat a pagar la societat a canvi de no deixar un riu sec?.
La pregunta no és pas banal, quin preu esta disposada la societat a pagar a canvi de tenir una xarxa hidrogràfica superficial i subterrània ben conservada?.
Un quadre té un cost objectiu clar. Cost de les pintures, de la tela, cost de les hores de pintor... ara bé, en quan entra en una sala de subhasta el preu ja és subjectiu, ja només depèn d’aquell que desitja l’obra d’art.
Bé doncs, jo, personalment, si en el meu petit cervell hi sumo el plaer que em produeix observar un riu ben conservat, com ens viu que és, mosaic d’hàbitats, energia que és mou, refugi per a multitud d’espècies, orgasme visual, art de la natura... aleshores, jo, personalment, entenc que el cost d’obtenir aigua pel mètode tradicional, a base d’explotar recursos estressats (altra cosa són els moments d’excedents) és superior al de la dessaladora, sens dubte. Com de superiors?,,,mmmm,,,el doble o el triple,,hahahaha.
Bé, toco de peus a terra i la cap de la planta em diu que segurament també existeix un impacte de la planta dessaladora pel fet de que aquesta aboca la sal derivada del procés a la mediterrània i que clar, tampoc es tracta d’anar salant la mar.
Osti tu!!!, jolin,,,doncs que li fotin un tendal al mar i evitin la evaporació que provoca el Sol!!!!.
|
|
_Alfons_ |
Externalitats
Wednesday, June 16th 2010, 6:38 PM
Sí, és el que anomenem "externalitats". I això del "preu que estaries disposat a pagar" ho explica molt bé un economista bromista en un llibre que es diu "The Undercovered Economist"
Per una banda, ens hem d'acostumar a posar preu a tot. Vull dir que quan engeguem el televisor o obrim l'aixeta, hauríem de tenir en compte que hem de "pagar" per l'emissió de CO2 que comporta la nostra despesa d'energia, i també "pagar" per robar aigua a un riu i per abocar-la (bruta, sovint) a un altre riu.
Les externalitats positives de la dessaladora són que no robem aigua als rius. Les negatives, que necessiten molta energia, i que hem de controlar l'abocament de salmorres abans de salinitzar a mort la Mediterrània 8en el nostre cas)
I no sé per què, l'equilibri que troben els economistes, el que troben els desenvolupistes/maquinistes i el que troben els ecòlegs no sol ser el mateix.
|
|
|